Zastava Srbije

DOM NARODA PARLAMENTA FEDERACIJE BIH: 28. aprila 2020. godine vanredna sjednica - Razmatranje rebalansa budžeta i korona zakona

28.04.2020.


Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u utorak će održati vanrednu sjednicu na kojoj se treba izjasniti o rebalansu ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH, koji iznosi 5,5 milijardi KM, što je za 11 posto više od dosadašnjeg ukupnog iznosa.

Planirano je 500 miliona KM u fondu za stabilizaciju privrede, koji će poslužiti za primjenu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskiih posljedica u uvjetima pandemije, o kojem će također glasati delegati.

Ovaj zakon poznatiji kao korona-zakon predviđa, između ostalog, subvencioniranja doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu Garancijskog fonda.

Predstavnički dom FBiH usvojio korona-zakon, prvi korak za pokušaj spašavanja privrede

S obzirom na to da je rebalans budžeta, kao i korona-zakon već odobrio Predstavnički dom, ukoliko budu izglasani i u Domu naroda bit će omogućeno da stupe na snagu.

Također, to se odnosi i na preostale tačke dnevnog reda sjednice Doma naroda, među kojima je zakon kojim se rokovi za postupanja u sudskim postupcima obustavljaju dok traje stanje nesreće, iz čega su izuzeti samo neki sudski postupci, primjerice oni u kojima se izriču kazne zatvora za počinioce krivičnih djela.

Delegati će se odrediti i o prihvatanju zaduženja FBiH po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za hitni projekat za COVID-19 za BiH, kao i prihvatanju zaduženja FBiH u okviru instrumenta MMF-a za brzo finansiranje.

Na dnevnom redu je i odluka o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2020. godinu, izmjene i dopune Finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti, te na Odluku o načinu izvršavanja rebalansa Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2020. godinu.


IZVOR: Vebsajt Klix, 25.04.2020.

Naslov: Redakcija