Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NEOPHODNO USVAJANJE PRAVILNIKA KOJI ĆE REGULISATI MAKSIMALNU CIJENU LIJEKOVA


BiH je u proteklih osam godina izgubila blizu 900 miliona maraka jer nije usvojila Pravilnik kojim bi bila regulisana maksimalna cijena lijekova, a uskoro bi mogla da ostane i bez 70 miliona dolara od Svjetske banke ako ovaj dokument ne bude usvojen.

BiH je jedina zemlja u Evropi koja nema Pravilnik o lijekovima zbog čega građani lijekove plaćaju i do četiri puta skuplje nego u zemljama u regionu. Pravilnik o lijekovima proslijeđen je krajem prošle godine Savjetu ministara BiH, ali još nije stavljen na dnevni red, jer i dalje traju usaglašavanja.

Vođa tima Svjetske banke za projekte iz oblasti zdravstva za zemlje jugoistočne Evrope Timoti Džonston rekao je da će BiH, ako uskoro ne usvoji novi Pravilnik o lijekovima, ostati bez 70 miliona dolara budžetske podrške te institucije.

- Usvajanje tog Pravilnika je uslov za isplatu budžetske podrške. Taj Pravilnik je najbitniji za građane, jer su oni ti koji posljednjih godina plaćaju lijekove po mnogo višim cijenama nego što je to neophodno. Tim Pravilnikom se određuju samo maksimalne cijene lijekova i obezbjeđuje da vlasti i stanovništvo ne plaćaju više cijene od prosječnih u okruženju - rekao je Džonston.

Direktor Agencije za lijekove BiH, Aleksandar Zolak, kaže da je Pravilnik o lijekovima proslijeđen Savjetu ministara BiH još krajem prošle godine, dok je na čelu agencije bila Nataša Grubiša.

- Pravilnik je davno trebalo da bude donesen. Jedino što mogu da kažem je da su pregovori i preračuni u toku. Uskoro će biti poznato da li će biti Pravilnika i uštede ili će se jasno znati zbog koga i čega ovaj dokument nije usvojen - rekao je Zolak.

Zolak, koji je ranije tvrdio da u ministarstvima postoje lobiji putem kojih se utiče na to da Pravilnik ne bude usvojen, nije želio da kaže ko koči donošenje dokumenta navodeći da je u igri više institucija, organa i ljudi.

- Ostalo je još da stavove približe suprotstavljene strane, odnosno predstavnici institucija BiH, Agencije za lijekove BiH i farmaceutske kuće - naveo je Zolak i dodao da ne može govoriti o roku do kojeg će biti usaglašen Pravilnik.

Član Stručnog savjeta Agencije za lijekove BiH, Lazar Prodanović, rekao je da su građani i javni fondovi u posljednjih osam godina ostali bez 900 miliona maraka zbog nepostojanja Pravilnika o lijekovima.

- Savjet ministara trebao je još u novembru prošle godine razmatrati dostavljeni Pravilnik o lijekovima. Oni tvrde da pozitivno mišljenje o Pravilniku nije dalo Ministarstvo finansija BiH. Nedopustivo je što Savjet ministara nije razmatrao i usvojio Pravilnik koji je trebalo da stupi na snagu 1. aprila 2016. godine - rekao je Prodanović i dodao da ima saznanja da je van mišljenja Stručnog savjeta Agencije za lijekove BiH dostavljen novi Model pravilnika koji favorizuje farmaceutsku industriju na štetu građana i fondova.

Lazar Prodanović je rekao da se na lijekove prosječno godišnje potroši oko 270 miliona evra, dok je u periodu od 2011. do 2014. godine potrošeno više od milijardu evra.

- Ako bi bio usvojen Pravilnik, BiH bi mogla da uštedi oko 21 odsto novca u odnosu na postojeće cijene - rekao je Prodanović navodeći da BiH godišnje uveze lijekove u vrijednosti od 450 miliona maraka.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, M. Miljić, Ž. Domazet, 27.04.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772