Zastava Srbije

RS IMA REGISTAR DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA

28.03.2017.


Republika Srpska ima registar državnih službenika i namještenika koji je prezentovan Svjetskoj banci. Sve podatke vodi Agencija za državnu upravu Republike Srpske, čime se demantuju informacije u javnosti da Srpska ne posjeduje isti.

Tendencije su da se ovaj registar u narednom periodu proširi odnosno da se u ovoj godini zakonski uredi i registar zaposlenih u javnom sektoru odnosno fondovima, javnim preduzećima i javnim ustanovama. U fazi je, takođe i uspostavljanje jedinstvenog registra zaposlenih u gradskim i opštinskim uprava u Republici Srpskoj.

Republika Srpska ima jasno opredjeljenje da gradi transparentnu javnu upravu i taj put je izabrala još 2008. godine, kada se u zakonskim rješenjima počelo raditi i na povećanju nivoa transparentnosti i odgovornosti uprave i državnih službenika. Takođe, zakonom je uređen i sistem plata u republičkoj upravi i javnim službama.

Reforma javne uprave je proces koji traje. Republika Srpska aktivno radi sa Evropskom komisijom, po principima SIGME i sve njihove preporuke uvrštava u svoja zakonska rješenja.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, 27.03.2017.