Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA ZAKONA O PLATAMA I NAKNADAMA U INSTITUCIJAMA BIH: Negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na Prijedlog zakona

28.02.2020.


Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji su predložili poslanici Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović, dobio je negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Obrazlažući prijedlog zakona, Lepićeva je naglasila da je intencija da se sve naknade u institucijama BiH uvedu u zakon, a ne da se o njima pojedinačno odlučuje u komisijama.

Ona je naglasila da pitanje naknada reguliše 18 članova zakona, kao i da je namjera ovog zakonskog akta ukidanje poslaničkih paušala.

Lepićeva je dodala da je namjera izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH da se javnim sredstvima domaćinski raspolaže s obzirom na to da su se poslanici zbog visokog iznosa poslaničkog paušala našli na meti kritike javnosti.

Komisija nije podržala izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Upravljanje strategijama na nivou BiH" kojeg je sačinila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Namjera ovog izvještaja jeste da se utvrdi da li su Savjet ministara, ali i ostale institucije preduzeli sve mjere da bi efikasno planirali i upravljali sprovođenje strategija.

Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predrag Kožul ukazao je da je zbog kašnjenja u donošenju ili zbog nepostojanja strategija BiH imala određenu štetu prilikom povlačenju sredstava.

Komisija nije prihvatila Kožulov zaključak kojim se od Savjeta minstara u roku od tri mjeseca traži da izvijesti o planiranim i preduzetim aktivnostima na provođenju preporuka iz tog izvještaja.

Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Aktivnosti institucija BiH u procesu donošenja pravilnika o unutrašnjim organizacijama", koji je sačinila Kancelarija za reviziju institucija BiH, dobio je podršku Komisije za finansije i budžet.

Cilj ovog izvještaja, prema riječima zamjenika generalnog revizora Jasmina Pilice, jeste da se utvrdi da li Savjet ministara preduzima sve aktivnosti da se uspostavi efikasna i racionalna unutrašnja oreganizacije.

Komisija je prihvatila Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2017. godinu, dok je, kad je riječ o Prijedloga plana Komisije za razmatranje izvještaja o finansijskom poslovanju institucija BiH u 2018. godini, usaglašeno da se saslušaju predstavnici šest institucija koje su dobile mišljenje s rezervom.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 25.02.2020.

Naslov: Redakcija