Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

DOM NARODA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Usvojen veći broj nacrta zakona

28.02.2020.


Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je u nastavku pete redovne sjednice Nacrt zakona o podršci porodicama s djecom.

Ponuđeni nacrt zakona o podršci porodicama s djecom propisuje dva temeljna prava – na dječiji dodatak i pomoć nezaposlenim porodiljama, s tim što bi dodatak bio finansiran iz federalnog, a naknade porodiljama iz kantonalnih budžeta, ali i to pod uvjetom definiranim federalnim propisom kako ne bi dolazilo do neujednačenosti u ovoj vrsti davanja, odnosno diskriminacije.

Na koncu rasprave u Domu naroda, delegati su većinom glasova podržali Nacrt i uputili ga u tromjesečnu javnu raspravu uz zaključak da bude osnova za narednu fazu, izradu konačnog prijedloga zakona, kada treba uvažiti primjedbe i sugestije iz rasprave.

Dom naroda Parlamenta Federacije u nastavku pete redovne sjednice usvojio je Nacrt zakona o elektronskom potpisu kojim bi se jačalo privredno finansiranje.

Procedura izdavanja dokumenata mogla bi se raditi elektronski. Skraćeno bi bilo vrijeme izdavanja dokumenata, naročito za biznis.

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, jednog od seta reformskih zakona. Njime vi se olakšala i uspostavila jednošalterksa registracija biznisa.

Usvojen je i Nacrta zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, koji predstavlja nastavak reforme radnog zakonodavstva s ciljem unaprjeđivanja prava na slobodno organizovanje i udruživanje u sindikate i udruženja poslodavaca, slobodu osnivanja i udruživanja u saveze i udruženja višeg nivoa, u vezi s pravom na kolektivno pregovaranje u skladu s praksom u okruženju i Evropskoj uniji.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 27.02.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija