Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NACRT ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE KOJA JE PROISTEKLA IZVRŠENJEM KRIVIČNOG DJELA: Javna rasprava trajaće 30 dana

28.02.2018.


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su Nacrt zakona o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela.

Navedenim zakonskim rješenjem uređuju se uslovi, postupak i organi nadležni za otkrivanje, oduzimanje i upravljanje imovinom koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela i prekršaja, te međunarodna saradnja.

Osnovni cilj donošenja novog zakona jeste da se na sveobuhvatan i precizan način urede pravila postupka, unutar kojeg će se moći efikasno otkriti, osigurati i po potrebi, privremeno ili trajno oduzeti imovina, koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela ili prekršaja, propisanih važećim zakonodavstvom u Republici Srpskoj.

Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović je rekao je da Nacrt zakona, nije političko i predizborno zakonsko rješenje.

"Ministarstvo pravde Republike Srpske ne predlaže takve zakone, ali i ne idealizuje rješenja koja predlaže", istakao je ministar Kasipović u Narodnoj skupštini u završnoj riječi o navedenom zakonskom rješenju.

On je naglasio da niko ne smije da trpi štetu od eventualne nedorečenosti ovog zakona, o čemu će se voditi računa do njegove konačne verzije.

Nacrt zakona upućen je u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo pravde, 22.2.2018.

Naslov: Redakcija