Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU KANTONA SARAJEVO: Nacrt zakona uskoro pred zastupnicima Skupštine KS

28.01.2022.


Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić izjavila je da će se novi Nacrt zakona o visokom obrazovanju vrlo brzo naći pred zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo.

"Od kako sam preuzela funkciju, intenzivno se konsultujem sa akterima iz Ministarstva i akademskom zajednicom, koje nisu popraćene 'svjetlima reflektora'", rekla je Nikolić.

Ministrica nije htjela precizirati kada bi se to moglo desiti, ističući da je davanje obećanja koje nije moguće ispuniti neproduktivno.

Nacrt zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo trebao je biti razmatran u julu prošle godine, ali je premijer Edin Forto povukao tu tačku s dnevnog reda prije nego što je počela rasprava.

Protiv tog nacrta bili su zastupnici iz opozicije i vlasti, ali i dio akademske zajednice među kojima je Ekonomski fakultet u Sarajevu, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Univerzitet u Sarajevu (UNSA) i Studentski parlament UNSA.

Nakon povlačenja zakona, tadašnja ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović je i zvanično podnijela neopozivu ostavku.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 25.01.2022.

Naslov: Redakcija