Zastava Srbije

UPRAVA ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE BIH: Usvojeni koeficijenti za raspodjelu prihoda u prvom kvartalu 2021. godine

28.01.2021.


Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UINO) usvojio je Odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava sa Jedinstvenog računa za period januar – mart 2021. godine po kojoj Federaciji BiH pripada 62,51 odsto, Republici Srpskoj 33,94 odsto te Brčko Distriktu BiH 3,55 odsto.

Članovi UO UINO razmatrali su Nacrt zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) i zatraženo je od predlagatelja da pristigle primjedbe i sugestije uvrsti u tekst i dostavi za iduću sjednicu na izjašnjavanje.

Na sjednici nije usvojen prijedlog Odluke o privremenoj raspodjeli 100 miliona KM prihoda od putarina za izgradnju autoputeva i puteva jer nije bilo konsenzusa.

Na prijedlog Ministarstva financija RS trebalo je biti raspoređeno 100 miliona prikupljenih sredstava koja su ostala na podračunu Jedinstvenog računa tako da Federaciji BiH pripada 59 odsto ovog iznosa, Republici Srpskoj 39 odsto, a Brčko Distriktu dva odsto.

S obzirom na to da već duže vrijeme ne postoji saglasnost među entitetskim vladama o ovoj raspodjeli, UO je danas usvojio zaključak da se formira radna grupa koja će uključiti sve aktere i ponuditi odluku o konačnoj raspodjeli prihoda od putarine.

Prema podacima UINO BIH, na predračunu je do 19.1.2021. godine prikupljeno 125.893.575,85 KM.

UO UINO je dao pozitivno mišljenje na izmjenu odluke o carinskoj tarifi kojom se oslobađa plaćanje carine na vakcinu protiv virusa Covid - 19.

UO je usvojio Odluku o oslobađanju od plaćanja putarine za dizel goriva za 2021. godinu kojom će biti obuhvaćeni rudnici, termoelektrane i željeznice u FBiH i RS.

Na sjednici je razmatrana i Odluka o obilježavanju tečnih goriva kojom se postiže zaštita legalnih tokova na tržištu i osigurava bolja kvaliteta goriva. Nakon iznesenih primjedbi, UO je usvojio zaključak da se nakon korigovanja predloženog teksta odluka ponovno dostavi na izjašnjenje.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 25.01.2021.

Naslov: Redakcija