Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

RS PRIPREMA VRAĆANJE POJEDINIH NADLEŽNOSTI S DRŽAVNOG NA ENTITETSKI NIVO

28.01.2020.


Nakon što je Vlada Republike Srpske počela s pripremama aktivnosti koje bi imale za cilj vraćanje pojedinih nadležnosti s državnog na entitetski nivo, ured visokog predstavnika Valentina Inzka (OHR) upitan je za stav po navedenom pitanju.

Naime, Vlada RS usvojila je nedavno odluku da sva njena ministarstva sačine analizu prenosa nadležnosti sa RS na nivo BiH u resorima koje pokrivaju, a ministrica finansija RS Zora Vidović najavila je odmah vraćanje nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta iz oblasti finansija.

"Kako je rečeno u izjavi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira iz novembra 2019. godine, interesi Republike Srpske ne štite se poništavanjem suštinskih reformi, nego provođenjem reformi okrenutih budućnosti kojima se podržava i jača sigurnost, stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda", poručili su iz OHR-a komentirajući ove aktivnosti.

Nadalje, tvrde iz OHR-a, obaveza Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom je da se pridržava odluka bh. institucija i da "pruža svu neophodnu pomoć vlastima BiH kako bi im se omogućilo da poštuju međunarodne obaveze BiH".

Vidović je govoreći nedavno o tome šta RS treba ponovo vratiti u svoju nadležnost spomenula Zakon o vanjskotrgovinskoj politici, Zakon o carinskoj politici, Zakon o vanjskom dugu, Zakon o carinskoj tarifi i Zakon o politici direktnih stranih ulaganja.

Prema njenim riječima, na osnovu toga formirani su trezor pri Ministarstvu finansija u Vijeću ministara, Uprava za indirektno oporezivanje, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, Agencija za statistiku, Agencija za osiguranje depozita, Agencija za osiguranje, Agencija za javne nabavke, Odbor za reviziju javnih nabavki, Izvozno-kreditna agencija i Komisija za računovodstvo i reviziju BiH.

Ona je rekla da će Ministarstvo finansija i Vlada RS u oblastima gdje se prilikom prenošenja nadležnosti na nivo BiH "izašlo izvan ustavnih okvira" inicirati izmjene zakona i ukidanje "neustavnih odredaba da bi se vratili u okvire Ustava".


IZVOR: Vebsajt Klix, 25.01.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija