Zastava Srbije

BIH PODNOSI ZAHTJEV ZA ČLANSTO U EU 15. FEBRUARA 2016.GODINE


BiH će podnijeti zahtjev za članstvo u EU 15. februara 2016. godine, nakon što je dobila pozivnicu od Holandije koja trenutno predsjedava Europskom unijom.

Sarajevo je ipak odlučno da preda službeni zahtjev 15.februara, dan prije sastanka evropskih ministara zaduženih za pitanja koja se odnose i na pregovore o proširenju. Za usvajanje zahtjeva potrebna je jednoglasna podrška.

U izvještaju o napretku iz novembra 2015. godine jasno piše da je pred tom zemljom ima još jako puno posla, od promjene ustava, reforme sudstva i privrede pa sve do borbe protiv korupcije i zaštite ljudskih prava i slobode izražavanja.

Brisel takođe traži da BiH, sa vrlo složenom matricom vlasti u raznim područjima, uspostavi jedno, efikasno tijelo za donošenje odluka u pregovorima sa EU. Unija isto tako traži da BiH prilagodi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju iz 2008. zbog promjena nastalih pridruživanjem Hrvatske Uniji 2013. godine.

BiH je do sada s EU imala aktiviran SSP, a podnošenje zahtjeva za članstvo uslovljeno je dogovorom oko Koordinacionog mehanizma i prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u dijelu koji se odnosi na tradicionalnu trgovinu, uglavnom vezano za Hrvatsku.


Izvor: Vebsajt RTRS, 27.01.2016.