Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NACRT ZAKONA O ZAŠTITI ZDRAVLJA STANOVNIŠTVA OD DUVANSKIH I OSTALIH PROIZVODA ZA PUŠENJE: Ugostitelji peticijom protiv potpune zabrane cigareta u kafićima u RS

27.12.2017.


Ugostitelji iz Republike Srpske pokreću peticiju kojom od nadležnih traže da se iz Nacrta zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje izbrišu odredbe kojima se uvodi potpuna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima.

Ugostitelji tvrde da će potpuna zabrana pušenja u kafićima i klubovima uticati na smanjenje prometa, što bi moglo dovesti do gašenja brojnih radnih mjesta.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS Željko Tatić istakao je da su u toku aktivnosti čiji je cilj da se spriječi usvajanje, kako kažu, pogubnog i rigidnog zakona koji može imati nesagledive posljedice na poslovanje ugostitelja.

- Nismo protiv zaštite zdravlja, niti smo za promociju pušenja, ali smo primorani da reagujemo, s obzirom na to da se odredbe ovog zakona direktno odnose na naše poslovanje i ugrožavaju ga - istakao je Tatić.

Dodao je da udruženje svoje zahtjeve bazira na istraživanjima javnog mnjenja koje pokazuje da će promet u ugostiteljskim objektima opasti do 20 odsto.

- Kao rezultat toga, očekivani prosječni pad prihoda od PDV-a na nivou BiH iznosio bi oko 38 miliona KM, u poređenju sa 2016. godinom - ukazao je Tatić.

On je naglasio da je Austrija, koja je članica Evropske unije, odustala od potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima, koja je trebalo da stupi na snagu u januaru 2018. godine.

- Procijenjene su sve negativne ekonomske implikacije takvog poteza, pa se na vrijeme odustalo od potpune zabrane - ističe Tatić.

Nacrtom zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji je upućen u Narodnu skupštinu RS, predviđena je zabrana konzumiranja cigareta u svim zatvorenim javnim mjestima.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske ističu da su odredbe ovog Nacrta zakona predložene u skladu sa Okvirnom konvencijom o kontroli duvana Svjetske zdravstvene organizacije.

Kako su naveli, radna grupa koja je pripremala navedeni nacrt rukovodila se preporukama i dokazima koji su na temelju mnogih istraživanja u svijetu definisali preporuke u ovoj oblasti.

- Kad je u pitanju potpuna zabrana pušenja u zatvorenim javnim mjestima, a na osnovu informacija američkog Instituta za istraživanja raka i Svjetske zdravstvene organizacije, dokazi pokazuju da sveobuhvatna zabrana pušenja na javnim mjestima smanjuje izloženost pasivnom pušenju i da kao takva ima javnu podršku - objasnili su u Ministarstvu.

Dodali su da uvođenje ove mjere nema negativne ekonomske efekte na poslovanje, te istovremeno doprinosi smanjenju pušenja, poboljšanju zdravstvenih ishoda, povećava produktivnost i smanjuje troškove zdravstvene zaštite.

- Nepotpune mjere zabrane pušenja na javnim mjestima kojima se djelimično ograničava pušenje u zatvorenom javnom prostoru može da smanji izlaganje pasivnom pušenju, ali ne pruža adekvatnu i potpunu zaštitu od štetnog dejstva pasivnog pušenja - ukazali su u Ministarstvu.

Prema informacijama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), prihodi ugostiteljskih objekata se u slučaju potpune zabrane pušenja mogu čak povećati, jer su većina ljudi nepušači.

- Mit je da ovi akti štete ugostiteljstvu. Studije su pokazale da ove mjere imaju pozitivan ili neutralan efekat na ugostiteljske objekte - navedeno je na sajtu ove organizacije.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Danijela Stokanić, 26.12.2017.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772