Zastava Srbije

REFORMA PRAVOSUĐA: BiH bez napretka u oblasti vladavine prava

27.11.2020.


Vladavina prava je jedini sektor u BiH u kojem nije bilo napretka već je čak zabilježeno nazadovanje, izjavio je šef Delegacije EU u BiH Johan Satler te istakao da se u ovoj oblasti hitno moraju sprovesti tri aktivnosti.

Satler, koji je domaćin druge javne debate o vladavini prava "Pravo na pravdu" koja se održava onlajn, naveo je da je ta činjenica pomenuta u izvještaju Evropske komisije objavljenom u oktobru, te dodao da u anketi više od dvije trećine građana nema povjerenja u sudstvo ni na jednom nivou.

On je podsjetio da je to pomenuo i komesar za spoljnu politiku EU Žozep Borelj prilikom svoje posjete BiH.

 "EU je i dalje opredijeljena da pomogne BiH da postane funkcionalna zemlja i poboljša situaciju u vladavini prava, a to nalaže aktivnosti na strani BiH", poručio je Satler.

Kako je rekao, u oblasti vladavine prava postoje tri aktivnosti koje se moraju sprovesti vrlo hitno.

 "To su izmjene zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu sa naročitim akcentom na provjeri integriteta. Potrebno je donijeti zakon o sukobu interesa, koji je u ladicama već dvije godine i potrebno je ojačati zaštitu ‘zviždača’, onih koji prijavljuju slučajeve korupcije", naveo je Satler.

On je podsjetio da je prije godinu dana u Parlamentarnoj skupštini BiH održana debata o vladavini prava i da je tada objavljen izvještaj nezavisnog pravnog stručnjaka EU Rajnharda Priebea koji je govorio o najvažnijim nedostacima u pravosudnom sektoru, te da je od tada u BiH bilo nekog napretka na opštem nivou po pitanju 14 ključnih prioriteta.

 "Predsjedništvo BiH je preduzelo mjere i počelo raditi na 14 ključnih prioriteta. Imamo Mostar, gdje će nakon 12 godina prvi put biti održani izbori, došlo je do određenog napretka u reformi javne uprave i generalno na putu evropskih integracija", rekao je Satler.

On je poručio nosiocima javnih funkcija, članovima Savjeta ministara i Predsjedništva BiH, kao i drugim izabranim zvaničnicima da iskoriste ove dvije godine da se uradi sve što se može, a naročito da se postigne napredak u vladavini prava.

Ambasador Njemačke u BiH Margret Ueber rekla je da svi u BiH traže vladavinu prava bez korupcije i da to nalaže i ekonomija jer, kako je navela, nijedna zemlja neće investirati u onu u kojoj nema vladavine prava.

 "Treba pogledati gdje BiH stoji na indeksu poslovanja i možemo vidjeti da je mnogo prostora za napredak. BiH je dobila opsežne smjernice koje treba razraditi i na kojima treba raditi", istakla je Ueberova.

Ona je pozvala političare da urade što je neophodno da bi se što prije uspostavila vladavina prava, što će značiti da su djelovali na 14 prioriteta i poveli zemlju ka EU.

Izvršni direktor BIRN-a Denis Džidić rekao je da je u proteklih 12 mjeseci pravosuđe napredovalo vrlo malo.

 "Imamo manjak transparentnosti, manjak odgovora i manjak odgovornosti u pravosuđu. Imenovanja se vrše na netransparentan način. Pravosuđe se još više zatvara", naveo je Džidić.

Prema njegovim riječima, BiH je u desetom mjesecu epidemije virusa korona, a pravosuđe i dalje nema strateški plan kada je riječ o procesuiranju velikih predmeta preko sedam optuženih, koji se i dalje ne odvijaju.

Džidić je ocijenio da u posljednjih 12 mjeseci nije napravljen nijedan sistemski korak da bi se unaprijedio pravosudni sistem.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 24.11.2020.

Naslov: Redakcija