Zastava Srbije

UDRUŽENJE TUŽILACA FBIH: Hitno staviti van snage zaključke VSTV-a

27.11.2017.


Udruženje tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine smatra da hitno treba staviti van snage Zaključke kojim Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH predlaže mogućnost razrješenja sudija i tužilaca i bez disciplinskog postupka, saopćio je Upravni odbor ovog udruženja.

- Udruženje tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine, s neprijatnim iznenađenjem i ogorčenošću primilo je vijest o usvajanju Zaključaka na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, održanoj krajem prošlog mjeseca, posebno u dijelu koji se odnosi na Zaključak broj 5., kojim se predlažu dopune člana 44. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik Brčko distrikta BiH", br. 11/2002), u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudija i tužilaca, bez provedenog disciplinskog postupka. Nakon pribavljenog mišljenja u ograncima tužilaštava u FBiH te zauzetog jedinstvenog stava na sastanku Upravnog odbora Udruženja tuzilaca FBiH, održanog 23. novembra 2017. godine, predlažemo da VSTVBiH sporne zaključake stavi van snage - citat je iz saopćenja.

Udruženje tužilaca smatra da je do usvajanja zaključaka, spornih po mišljenju članova ove asocijacije, došlo u trenutku kontinuiranih napada na državne pravosudne institucije koje dolaze iz političkih struktura. Ovakvim potezom pokazana je nepromišljenost te su otvorena vrata špekulacijama da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH podleglo političkim uticajima, napadajući usvojenim zaključcima na dostojanstvo, čast, ugled i moralni integritet tužilaca, koji su i u ratu časno i zakonito vršili svoje funkcije, ističe Udruženje tužilaca.

- Neprijatno iznenađuje i činjenica da su svi koji su reagovali na donesene zaključke, na jedan nedemokratski način okrekterisani kao destruktivni i retrogradni oportunenti VSTV-a, što dovoljno govori o nedostatku spremnosti za perispitivanje stava koji je u zaključcima utvrdilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH - navedeno je također u saopćenju.

Udruženje tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine zabrinuto konstatira da doneseni zaključci mogu ozbiljno narušiti integritet VSTV-a BiH kao samostalne i nezavisne institucije i poljuljati povjerenje građana u ovu instituciju, saopćeno je.


Izvor: Vebsajt Vijesti, 26.11.2017.

Naslov: Naslov: Redakcija