Zastava Srbije

VIJEĆE MINISTARA BIH: Izabran guverner Bosne i Hercegovine u Svjetskoj banci

27.10.2023.


Vijeće ministara BiH usvojilo je Analizu vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za period I. - VI. 2023. godine, koju je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Ukupna robna razmjena Bosne i Hercegovine za prvo polugodište 2023. godine iznosila je 22 milijarde i 300,63 miliona KM, od čega je vrijednost izvezene robe bila 8 milijardi i 682,04 miliona KM, a uvezene robe 13 milijardi i 618,59 miliona KM, dok je vanjskotrgovinski deficit iznosio 4 milijarde i 936,55 miliona KM.

Ukupna vanjskotrgovinska razmjena bilježi pad za 2,14 % u ovom periodu u odnosu na isti period prošle godine, uz pad uvoza za 0,61 % i pad izvoza za 4,46 %, dok je vanjskotrgovinski deficit porastao za 6,99 %.

Evropska unija je i dalje naš glavni vanjskotrgovinski partner i u ukupnom obimu robne razmjene učestvovala je sa 64,26 %, slijede zemlje potpisnice “CEFTA-e 2006.” s 14,33 %, dok su ostale zemlje učestvovale s 21,41 %.

Od glavnih trgovinskih partnera najveću pokrivenost uvoza izvozom u prvom polugodištu ove godine imali smo s Austrijom 176,59 %, Hrvatskom 136,22 %, Slovenijom 126,72 %, Njemačkom 88,04 % i Srbijom 76,83 %.

MINISTAR AMIDŽIĆ GUVERNER BiH U SVJETSKOJ BANCI

Vijeće ministara BiH imenovalo je novog ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića za guvernera Bosne i Hercegovine u Svjetskoj banci.

On će na ovoj dužnosti po funkciji zamijeniti ranijeg ministra Zorana Tegeltiju, aktuelnog direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

PREGLED REALIZACIJE ZAKLJUČAKA VM BiH

Na sjednici je razmotren Pregled realizacije zaključaka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine donesenih u periodu оd 1. 1. do 30. 6. 2023. godine, koji obuhvaća zaključke s održane 22 sjednice Vijeća ministara BiH, i to 16 redovnih i šest vanrednih.

Pregledom su obuhvaćene 33 institucije Vijeća ministara BiH, koje su od ukupno donesena 432 zaključka realizirale njih 351 ili 81%, dok 81 zaključak nije realiziran.

Pregled realizacije zaključaka, koji je pripremio Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH, praćen je odgovarajućim zaključcima kojima se želi ubrzati realizacija zaključaka i na taj način unaprijediti efikasnost rada Vijeća ministara BiH.

IMENOVANJA U UO REGIONALNOG UREDA ZA SARADNJU MLADIH

Na sjednici je Zorana Tovilović-Glavaš imenovana članicom Upravnog odbora Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO), kao predstavnica omladinskih nevladinih organizacija u BiH i prvorangirana kandidatkinja nakon provedene procedure javnog poziva.

Prethodno je savjetnik u Uredu zamjenika ministra vanjskih poslova BiH Ivan Ćubela imenovan članom Upravnog odbora Regionalnog ureda za saradnju mladih, kao predstavnik Vijeća ministara BiH, na period trajanja mandata savjetnika, nakon što je dosadašnji predstavnik Davor Bošnjak razriješen zbog isteka mandata šefa Kabineta ministrice civilnih poslova BiH.

Bosna i Hercegovina je na Samitu premijera zemalja zapadnog Balkana u Parizu u julu 2016. godine potpisala Sporazum o osnivanju Regionalnog ureda za saradnju mladih, čija je misija pružanje podrške projektima mladih u regionu zapadnog Balkana.

SAGLASNOST ZA IMENOVANJE

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova data je saglasnost za imenovanje zastavnice Aliе Taylor nа dužnost pomoćnice odbrambenog atašea Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.


IZVOR: Vebsajt Vijeće ministara BiH, 26.10.2023.

Naslov: Redakcija