Zastava Srbije

ZAKON O PREVOZU U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU RS: Zakonom propisane zabrane vršenja javnog prevoza lica

27.10.2020.


Ministarstvo saobraćaja i veza podržalo je akciju "Mjesec borbe protiv nelegalnog prevoza" koju je iniciralo Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, koja traje od 15. oktobra, a čiji je cilj sprječavanje nelegalnog prevoza putnika i robe.

Ministarstvo saobraćaja i veza je nelegalan prevoz identifikovalo kao ozbiljan problem koji narušava i javni prevoz i bezbjednost saobraćaja u Republici Srpskoj i izradom seta propisa iz ove oblasti stvorilo zakonsku pretpostavku za suzbijanje ove pojave.

Kroz Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 47/2017), Republika Srpska je jasno propisala da je zabranjeno vršenje javnog prevoza lica:

1) ako prevoz vrši putničkim vozilom ili autobusom, lice koje nema svojstvo prevoznika,

2) ako se prevoz vrši dva ili više puta tokom dana, sedmica ili mjeseci, pri čemu se obavlja kao prevoz različite grupe lica, na istom ili sličnom prevoznom putu,

3) ako se lica koja se prevoze ukrcavaju ili iskrcavaju na autobuskim stajalištima ili na istim ili sličnim mjestima ukrcavanja ili iskrcavanja,

4) ako se prevoze lica koja nisu u srodstvu sa licem koje upravlja vozilom,

5) ako je naplaćena usluga prevoza,

6) ako se prevoz obavlja na relacijama na kojima postoji linijski prevoz,

7) ako se vrši prevoz "od vrata do vrata" i

8) ako se obavlja na osnovu javnog oglašavanja.

Na ovaj način je omogućeno kontrolnim organima da jasno identifikuju nelegalni prevoz i da sankcionišu prekršioca.

Podsjećamo, Ministarstvo saobraćaja i veza i Privredna komora Republike Srpske kontinuiranim akcijama i preventivnim aktivnostima pokušavaju da utiču na svijest građana da ne koriste nelegalan prevoz za svoje potrebe.

Podsjećamo, lica koja vrše nelegalan prevoz nemaju odobrenja za rad, nisu poreski obveznici, vrše prevoz sa vozilima čija je tehnička ispravnost i opremljenost upitna pa tako nemaju nikakvu odgovornost prema građanima koje prevoze. Iz svega navedenog vidi se da oni predstavljaju opasnost prije svega po građane koje prevoze, i po bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

Nelegalan prevoz ugrožava rad legalnih prevoznika koji su poreski obveznici, ispunjavaju uslove za vršenje prevoza, imaju jasno propisan način za održavanje autobuskih linija i jasno propisane sankcije ukoliko to ne rade u skladu sa propisima.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo saobraćaja i veza RS, 22.10.2020.

Naslov: Redakcija