Zastava Srbije

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE RS: Do 1. novembra 2020. godine obustava nastave u osnovnim i srednjim školama, a nastava će se odvijati onlajn

27.10.2020.


Republički štab za vanredne situacije održao je u Banjaluci 60. sjednicu, kojom je predsjedavao komandant Štaba Radovan Višković.

Nastava u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj se obustavlja do 1. novembra radi preventivnog djelovanja i sprečavanja pojave širenja virusa korona, rekla je ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, ministarka Trivić je rekla da će se nastavni proces odvijati onlajn, te da u školama nema širenja virusa unutar istog objekta.

Ministarka Natalija Trivić je pojasnila da je nastava obustavljena u osnovnim i srednjim školama na sedam dana imajući u vidu da je ciljna populacija između 30 i 50 godina dob u kojoj su roditelji djece.

"Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj nije nimalo jednostavna, posebno imajući u vidu da je svaki drugi građanin pozitivan na virus korona u odnosu na broj koji su testirani", istakla je ministar prosvjete i kulture.

Ministarka Natalija Trivić je navela da će Ministarstvo prosvjete i kulture u idućoj sedmici zajedno sa Republičkim štabom analizirati kompletnu epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj i u skladu sa tim će se raditi dalji plan i raspored rada osnovnih i srednjih škola u Srpskoj.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je da je u periodu od 16. do 22. oktobra u Republici Srpskoj značajno pogoršana epidemiološka situacija.

Ministar Šeranić je istakao da je političkim partijama preporučeno da ne održavaju skupove do 1. novembra, a da pravosuđe razmatra prioritetne predmete, prvenstveno koji se odnose na zaštitu zdravlja stanovnika.

Ministar Alen Šeranić je naglasio da će se za sedam dana razmatrati epidemiološka situacija, te da to ne znači da će se ponovo nastaviti suspenzija nastave za sve, već će se ići na opciju da se uđe u pojedinu lokalnu zajednicu i organizuje nastava u skladu sa epidemiološkom situacijom u toj zajednici.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite je naveo da je na sjednici Štaba razmatrana situacija i u vezi nastave na fakultetima i za sada je stav da se nastavlja sa visokim obrazovanjem onako kako je i do sada izvođeno.

"Procijenićemo sve za sedam dana i gledaćemo da što prije vraćamo određene mjere kako bi smo što više ustanovili sam nastavni proces bilo da se radi o osnovnom, srednjem ili visokom obrazovanju", pojasnio je ministar Šeranić.

Prema riječima ministra Šeranića, broj zaraženh na dnevnom nivou je 173 na 100.000 stanovnika i svrstava Republiku Srpsku u sredinu Evrope, dok najgore indikatore imaju Belgija i Češka.

Kada je riječ o starosnoj dobi, minister Alen Šeranić je rekao da prednjače oni od 30 do 49 godina, od 50 do 64 godine, te od 20 do 29 godina.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić je dodao da se stopa smrtnosti nije značajno mijenjala, ali ti podaci kasne u odnosu na broj zaraženih.

Stopa smrtnosti je 1,66 i nije se značajnije mijenjala u odnosu na raniji period, a očekuje se da će biti pogoršana s obzirom na broj hospitalizovanih lica, rekao je ministar Šeranić.

Ministar Alen Šeranić je rekao da je izdao saglasnosti za preraspodijelu organizacionih jedinica unutar bolnice Gradiška i Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci.

"Razmatraćemo određene preporuke za rad domova zdravlja koji su prilično opterećeni brojem lica koja se javljaju za preglede", napomenuo je ministar Šeranić.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić rekla je da je Republički štab za vanredne situacije usvojio izmjene zaključka, kojim se definiše da je rad svih ugostiteljskih objekata ograničen od 6.00 do 22.00 časa u periodu narednih sedam dana.

Ministarka Gašić je rekla da će biti određene pomoći Vlade Republike Srpske ugostiteljima i hotelijerima, osim onima koje su je već dobili, te poručila da više ne smije doći do zatvaranja privrednih subjekata u Republici Srpskoj.

Ministarka Suzana Gašić je dodala da će potom ponovo procenjivati situaciju, te da se zajednički preventivno može djelovati na dalje širenje virusa u zajednici i apelovala da se građani Republike Srpske pridržavaju svih epidemioloških mjera i odgovorno ponašaju.

Sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije prisustvovala je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 25.10.2020.

Naslov: Redakcija