Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

EU ŠALJE BIH UPITNIK DO KRAJA 2016. GODINE


Evropska komisija trebalo bi da do kraja 2016. godine dostavi upitnik na koji vlasti u BiH moraju dati veoma precizne odgovore na osnovu kojih će biti procijenjeno da je zaslužila status kandidata za članstvo u EU, kažu u Direkciji za evropske integracije BiH.

Ova institucija je obavila pripreme za odgovaranje na upitnik kako bi institucije koje će pripremati odgovore što spremnije dočekale ovaj zadatak.

- Napravili smo listu potencijalnih pitanja na osnovu analize upitnika susjednih zemalja. Lista je proslijeđena institucijama na svim nivoima, a dostupna je i na našoj veb stranici. U oktobru smo održali konferencije u vezi sa upitnikom u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci i Brčkom za predstavnike institucija sa svih nivoa vlasti. Oko 600 učesnika imalo je priliku da sagleda o kom se obimu posla radi, a dobili su i informacije o metodologiji i alatima važnim za uspjeh ovog posla - rekla je portparol Direkcije za evropske integracije Marina Kavaz-Siručić i dodala da je formirana i lista potencijalnih propisa koje BiH treba da dostavi Evropskoj komisiji.

Rok za odgovaranje na upitnik definisaće Evropska komisija i on će biti poznat kada stignu pitanja.

- Države u regionu imale su od dva do četiri i po mjeseca da odgovore na pitanja. Evropska komisija poslije analize odgovora može dostaviti dodatna pitanja. Sve države u regionu dobijale su od 200 do 600 dodatnih pitanja, pa se može pretpostaviti da će ta praksa biti primijenjena i u slučaju BiH - navela je Kavaz-Siručić i dodala da će izazov u odgovaranju na upitnik biti obezbjeđivanje jednog odgovora na jedno pitanje.

Još nije poznato ni koliko će pitanja biti u upitniku i on je varirao i u susjednim zemljama koje su prošle taj put, ali je u svakom slučaju mjeren hiljadama. Za sada je poznato da upitnik tretira političke i ekonomske kriterijume, slobodno kretanje robe, radnika i kapitala, javne nabavke, privredno pravo, intelektualno vlasništvo, politiku konkurencije, finansijske usluge, poljoprivredu, sigurnost hrane i desetine drugih oblasti.

- Upitnikom su obuhvaćene i oblasti veterinarske i fitosanitarne politike, ribarstvo, energija, oporezivanje, ekonomska i monetarna politika, statistika, socijalna politika i zapošljavanje, industrijska politika, malo i srednje preduzetništvo, transport, regionalna politika, pravosuđe, zaštita potrošača, obrazovanje i kultura, priroda - navela je Kavaz-Siručić.

Savjet ministara BiH je na prijedlog Direkcije za evropske integracije nedavno formirao Komisiju za evropske integracije.

Cilj uspostavljanja komisije je obezbjeđenje opšte, operativne i metodološke koordinacije rada nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH radi postizanja što višeg stepena sveobuhvatnosti u procesu evropskih integracija.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Marijana Miljić, 26.10.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772