Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

USTAVNOPRAVNA KOMISIJA DOMA NARODA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Komisija podržala principe prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, te Zakona o upravi


Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH te podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona kojim se želi olakšati građanima ostvarivanje njihovih prava, rasteretiti rad sudova, smanjiti sudski troškovi i ostvariti nove budžetske uštede.

Prijedlogom zakona precizira se da Pravobranilaštvo BiH provodi postupak za mirno rješenje spora, koji može pokrenuti svaka osoba koja namjerava podnijeti tužbu protiv Bosne i Hercegovine, kao i u slučajevima u kojima BiH namjerava tužiti neku osobu s prebivalištem ili boravištem u našoj zemlji.

Komisija je utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH te podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim se pojednostavljuju i ubrzavaju procedure registracije nevladinih udruženja, čime se građanima olakšava pravo na udruživanje i njihovo aktivnije sudjelovanje u društvu.

Kako je ranije saopćeno iz Vijeća ministara, radi unapređenja sistema prevencije borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma u skladu s prijedlozima Moneyval tima BiH, dopunama ovog zakona se poboljšava transparentnost rada udruženja i fondacija.

Ustavnopravna komisija Doma naroda je utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH te podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, kojim su precizirane i jasnije definirane pojedine odredbe u skladu sa zahtjevima i potrebama prakse, te ugrađeni određeni amandmani, čime se osigurava dosljednija i kvalitetnija primjena ovog zakona.

Načela izmjena i dopuna Zakona o upravi su odgovornost, pouzdanost, pravna sigurnost, otvorenost i transparentnost, a njihovo praktično provođenje približit će Bosnu i Hercegovinu evropskim načelima javne uprave i javnog upravljanja, naveo je ranije predlagač.

Članovi Komisije su principe predložena tri zakona podržali bez diskusije. 


Izvor: Vebsajt Vijesti, 26.10.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772