Zastava Srbije

UREDBA O KONTROLI JAVNIH NABAVKI U SVIM INSTITUCIJAMA ČIJI JE OSNIVAČ KS: Odbačen zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe

27.09.2022.


Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbacio apelaciju predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića o ocjeni ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo ("Sl. novine Kantona Sarajevo", br. 27/2019, 29/2019 - ispr., 48/2019 i 13/2020 – dalje: Uredba).

Ovaj sud je ocijenio da Džaferovićeva apelacija predstavlja nedopušten zahtjev. Riječ je o Uredbi kojom se tretiraju javne nabavke u institucijama, ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Uredba se primjenjuje duže od godinu i po, a pojedini su bili mišljenja da se njome narušava jedinstveni sistem javnih nabavki, koji se primjenjuje u cijeloj državi. Ovaj sistem je regulisan zakonom na državnom nivou vlasti.

Spornim se smatralo to što se prilikom provođenja javnih nabavki tražilo mišljenje Kantonalnog Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, kao i to što se javne nabavke u ovom kantonu nisu uredno prijavljivale u državnom portalu javnih nabavki, ali jesu u onom kantonalnom portalu javnih nabavki. Pojedini su osporavali i nabavke direktnim sporazumom, a koje su regulisane spomenutom uredbom.

U Vladi Kantona Sarajevo su mišljenja da nema ništa sporno u ovoj Uredbi.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 23.09.2022.

Naslov: Redakcija