Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

CENTRALNA BANKA BIH USPOSTAVLJA JEDINSTVENI REGISTAR POSLOVNIH SUBJEKATA: U registru će se voditi svi podaci o računu poslovnog subjekta, uključujući i promjene koje nastaju, kao što su stečaj i finansijska konsolidacija, blokada/deblokada računa, otvaranje/zatvaranje računa, otkazivanje glavnog računa i dr

27.09.2018.


Centralna banka BiH uspostavit će Jedinstveni registar računa (JRR) poslovnih subjekata koji platni promet u Bosni i Hercegovini obavljaju preko računa otvorenih u banci i računa u Centralnoj banci.

Upostavljanje registra odranije je najavljivao guverner Centralne banke BiH, Senad Softić, a da je ovaj posao došao u ozbiljnu fazu realizacije potvrđuje i objavljena Odluka o uspostavljanju Jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata ("Sl. glasnik RS", br. 88/2018) u posljednjem Službenom glasniku BiH.

Prema odluci, Bosna i Hercegovina će konačno dobiti jedinstvenu i pouzdanu bazu svih poslovnih subjekata koji platni promet u zemlji obavljaju preko računa otvorenih u banci i Centralnoj banci, a to su institucije, organi uprave, jedinice lokalne samouprave, drugi oblici organizovanja čije je osnivanje registrovano kod nadležnog organa ili osnovano zakonom, pravna lica ili dijelovi pravnih lica, privredna društva, javna preduzeća, banke i druge finansijske organizacije, udruženja, fizička lica koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost i drugi poslovni subjekti kojima je dodijeljen jedinstveni identifikacioni broj.

U registru će će voditi svi podaci o računu poslovnog subjekta, uključujući i promjene koje nastaju, kao što su stečaj i finansijska konsolidacija, blokada/deblokada računa, otvaranje/zatvaranje računa, otkazivanje glavnog računa i dr.

Banke i Centralna banka bit će dužne da podatke dostavljaju odmah nakon nastanka promjene na računu, a naročito podatke o otvaranju i zatvaranju računa, blokadi i deblokadi računa i promjeni glavnog računa. Banke će dostavljati podatke elektronski, svakim radnim danom u periodu od 8 do 16 sati.

Zahvajujući redovnom ažuriranju podataka, i statistika o blokiranim računima poslovnih subjekata, koje Centralna banka BiH objavljuje svakog mjeseca, sada će biti preciznija i pouzdaniji.

Podacima iz JRR moći će se pristupiti direktnim uvidom putem interneta, te u formi pojedinačnih izvještaja.

Direktan uvid u podatke imat će Centralna banka, agencije za bankarstvo, institucije, organi uprave, jedinice lokalne samouprave i banke i drugi kojima Centralna banka na osnovu pisanog zahtjeva izda odobrenje. Ostali korisnici će plaćati naknadu za koju će Centralna banka utvrditi tarifu.

Guverner Centralne banke će do početka primjene ove odluke donijeti propis kojim će se detaljno urediti način unosa podataka i tehnički uslovi za pristup JRR putem interneta.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 26.09.2018.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772