Zastava Srbije

UKUPAN OBIM SPOLJNOTRGOVINSKE RAZMJENE REPUBLIKE SRPSKE SA INOSTRANSTVOM IZNOSI OKO 4,42 MILIJARDE KM: Najviše sa Srbijom i Italijom

27.08.2020.


Republika Srpska je za sedam mjeseci ove godine ostvarila ukupan obim spoljnorgovinske razmjene sa inostranstvom od oko 4,42 milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 74,8 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Izvoz ostvaren u posmatranom periodu imao je vrijednost približno 1,9 milijardi KM, a uvoz 2,52 milijarde KM.

Vrijednost ostvarenog izvoza za sedam mjeseci ove godine bila je manja za 12,2 odsto, a uvoza za 9,2 odsto u odnosu na isti period lani.

Posmatrano po grupama proizvoda za sedam mjeseci, najveće učešće u izvozu ostvaruje električna energija sa 161 milion KM, dok najveće učešće u uvozu ostvaruju naftna ulja i ulja dobijena od bitumenskih minerala, sa ukupnom vrijednošću od 119 miliona KM.

Najveći obim spoljnotrgovinske razmjene Republike Srpske za sedam mjeseci ove godine u iznosu od 710,5 miliona KM bila je Srbijom, a zatim 626,4 miliona KM sa Italijom.

Republika Srpska je na područje EU u posmatranom periodu izvezla robe od 1,415 milijardi KM ili manje za 11 odsto nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok je vrijednost uvoza iz Unije bila 1,461 milijardu KM ili manje za 7,9 odsto u odnosu na isti period lani.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da sedmomjesečni izvještaj, u odnosu na polugodišnji, pa i izvještaj za prvih pet mjeseci, pokazuje manji procentualni pad ostvarenog izvoza i jednocifren procentualni pad uvoza, što govori da se stvari kreću u povoljnom pravcu.

- Podaci govore o oživljavanju spoljnotrgovinske aktivnosti nakon proljećnog udara virusa korona na privredu i, s obzirom na to da je privreda Srpske uvozno orijentisana, za očekivati je takav odnos izvoza i uvoza. Bitno je i to što su i manji procenti pada uvoza i izvoza u poslovanju sa EU, kao najznačajnijim partnerom Srpske - navela je Stojadinovićeva.

Stojadinovićeva je istakla da je, posmatrajući pokrivenost uvoza izvozom, Srpska značajan spoljnotrgovinski suficit ostvarila u poslovanju sa Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom.


IZVOR: Vebsjat RTRS, 25.08.2020.

Naslov: Redakcija