Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA ZAKONA O AKCIZAMA U BIH: Šest mjeseci akcize za naftne derivate, dizel gorivo, plinska ulja, petrolej, benzin, lož ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila te biogoriva bi iznosile 0 KM, uz mogućnost produžetka za još tri mjeseca

27.07.2022.


Ustavnopravna komisija Doma naroda Pralamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je razmatrala Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čijim usvajanjem bi gorivo u našoj zemlji značajno pojeftinilo. Sada će o tome odlučivati i Komisija za finansije i budžet.

Na sjednici održanoj 9. marta Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je po hitnom postupku prijedlog izmjena Zakona o akcizima u BiH čiji su predlagači zastupnici SDP-a BiH Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Prijedlog je nakon 139 dana jednoglasno usvojila Ustavnopravna komisija Doma naroda BiH, a sada slijedi mišljenje Komsije za finansije i budžet.

Izmjenama zakona akcize za naftne derivate, dizel gorivo, plinska ulja, petrolej, benzin, lož ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila te biogoriva bi iznosile 0 KM.

Akcize se ne bi naplaćivale šest mjeseci, a izmjenama zakona ostavljena je i mogućnost da Vijeće ministara BiH svojom odlukom produži primjenu takve mjere za još tri mjeseca.

"Branim Zakon o ukidanju akciza na Ustavnopravnoj komisiji, a onda i na komisiji za finansije i budžet Doma naroda. Zakon je hitno usvojio Predstavnički dom 9. marta. 139 dana čekamo Dom naroda. Ako usvoje zakon, gorivo će biti značajno jeftinije", istakao je Saša Magazinović, jedan od predlagača.

Zastupnici su u objašnjenju Prijedloga zakona između ostaloga naglasili i da se radi o dijelu poreskog opterećenja koji nema jasnu namjenu i svrhu, već ide direktno u tekuću budžetsku potrošnju.

Ukoliko i Komisija za finansije i budžet Doma naroda da pozitivno mišljenje na tekst zakona, te ga Dom naroda usvoji, ukidanjem akciza cijene goriva bile bi niže za 0,35 KM.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Klix, 26.07.2022.

Naslov: Redakcija