Zastava Srbije

U PRIPREMI PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VANPARNIČNOM POSTUPKU: Prijedlogom zakona bi bila utvrđena nadležnost sudova da u vanparničnom postupku utvrđuju mjesto i vrijeme rođenja osoba koje vrijeme i mjesto svog rođenja ne mogu dokazati na način predviđen propisima kojima se uređuje vođenje matičnih knjiga

27.07.2020.


Federalna vlada razmatrala je informaciju o realizaciji Zaključka kojim je Federalno ministarstvo pravde zaduženo da dostavi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku.

Prijedlogom zakona bi bila utvrđena nadležnost sudova da u vanparničnom postupku utvrđuju mjesto i vrijeme rođenja osoba koje vrijeme i mjesto svog rođenja ne mogu dokazati na način predviđen propisima kojima se uređuje vođenje matičnih knjiga.

Riječ je, prije svega, o djeci bh. državljana koja su rođena u Siriji i vraćena u BiH i svim drugim za koje ne postoje izvodi iz matične knjige rođenih inozemnog organa, te ne mogu ostvariti pravo na državljanstvo BiH i Federacije BiH.

Federalno ministarstvo pravde će za sljedeću sjednicu Vlade FBiH pripremiti Prijedlog izmjena ovog zakona.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 23.07.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija