Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O BUDŽETU INSTITUCIJA BIH I MEĐUNARODNIH OBAVEZA BIH ZA 2020. GODINU: Potrebno usaglašavanje Prijedloga zakona jer je u različitim oblicima usvojen u Domu naroda i Predstavničkom domu

27.07.2020.


Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, ali u tekstu različitom od onog u Predstavničkom domu.

Slijedi komisijsko usaglašavanje, i ukoliko bude usaglašen, Prijedlog budžeta ponovo će se naći pred poslanicima i delegatima PS BiH. Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić rekao je da očekuje da će, najvjerovatnije, tokom sedmice biti održane sjednice oba doma i da će budžet konačno biti usvojen.

Budžet BiH je usvojen, ali kao da ga nema.

U najkraćem to je rezime tri sjednice Doma naroda, jedne redovne i dvije hitne. Zbog amandmana hrvatskih delegata kojima se u Predstavničkom domu skinutih 750.000 KM vraća Parlamentarnoj skupštini i odbacuje prijedlog da se sa 450.000 KM sanira migrantska kriza, jer za to postoje sredstva u budžetskoj rezervi, budžet se razlikuje od usvojenog u Predstavničkom domu.

Slijedi usaglašavanje pa ponovno usvajanje.

- Svima je jasno da se radi o različitom tekstu budžetu koji je usvoje u Predstavničkom i Domu naroda. Vjerujem da ćemo naredne sedmice u oba Doma imati usvojen budžet za 2020. godinu - rekao je Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

- Imenovali smo povjerenstvo za usaglašavanje različitih tekstova što znači da ćemo se mi sastati i nastojati usaglasiti tekstove jer proračun je najvažniji dokument i oko njega se mora postići širi društveni konsenzus - dodala je Lidija Bradara, šef Kluba Hrvata u Domu naroda PS BiH.

Usvajanje različitih budžeta zapravo je odraz političkog nadmudrivanja stranaka koje formalno čine vladajuću koaliciju na bh nivou.

Nakon što je u Predstavničkom domu HDZ glasao protiv, a budžet prošao, u Domu naroda su ga uz podršku srpskih delegata "popravili".

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da vjeruje da će tokom sedmice u oba doma parlamenta biti usvojen budžet za ovu godinu u istom tekstu.

Usvojeni budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. iznosi 1.852.000 KM od čega je za institucije 996 miliona.

Nominalno je u istom iznosu kao i usvojeni u Predstavničkom domu, samo se razlikuje po unutrašnjoj lokaciji sredstava.

Za finansiranje međunarodnih obaveza predviđeno je 807 miliona i tu nema razlike u budžetima, usvojenim u oba doma.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 21.07.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija