Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ZANATLIJE I PREDUZETNICI U RS TRAŽE PROMJENU KAZNENE POLITIKE U NEIZDAVANJU FISKALNIH RAČUNA: Katanac na lokal nije rješenje

27.07.2017.


Novčane kazne koje Poreska uprava Republike Srpske "reže" zbog neizdavanja fiskalnih računa bi trebalo da budu veće, ali bi sa druge strane trebalo prekinuti s praksom zatvaranja lokala na 15 dana.

Smatraju to privrednici i zanatlije povodom pojačanih kontrola inspektora Poreske uprave Republike Srpske, a koji su za mjesec dana napisali preko 200.000 KM kazni i privremeno zatvorili 132 lokala.

Kako kažu, zatvaranjem lokala pravi se veća šteta nego korist.

- Pitanje je kako će onaj vlasnik kojem je lokal zatvoren sakupiti novac da plati kaznu, kao i koliki broj će nakon toga ponovo biti otvoren. Nemamo ništa protiv ovakve poreske discipline, ali mislim da jedno preduzeće u RS napravi veću štetu nego svi samostalni privrednici - ukazao je Jovan Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske.

Mišljenja je kako se strogoća uvijek trenira na malim ljudima, što u velikom broju slučajeva ne daje rezultate, te da se ne treba hvaliti zatvaranjem, nego otvaranjem novih radnji i objekata.

- Zbog svega se na kraju preduzetnici odlučuju da idu u "ilegalu". Smatramo da se zakon treba mijenjati, gdje bi se kazne povećale za one koji ne poštuju zakon, a praksa zatvaranja radnji prekinula - zaključio je on.

S njim se složio i Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka, koji kaže kako zatvaranje jedne trgovinske radnje na taj period znači i njenu propast.

- Više od 50% robe u tom periodu će se pokvariti i isteći će joj rok trajanja. Kontrole su neophodne, ali treba krenuti od onih velikih koji su zasad nedodirljivi i ne može im se prići, a duguju milione - ukazao je on.

Prema posljednjim podacima, inspektori Poreske uprave RS za mjesec dana pojačanih aktivnosti, u sklopu kampanje "Korak preduzmi, račun uzmi" izvršili su 571 kontrolu i izdali 314 prekršajnih naloga.

Kako kažu u Upravi, u kampanju su krenuli jer je bilo očigledno da je došlo do pada discipline poreskih obveznika, što upravo potvrđuje podatak da je u više od polovine kontrolisanih objekata otkrivena neka nepravilnost.

Situacija se, kako tvrde, mijenja jer kako kampanja odmiče, uočava se sve manje nepravilnosti.

Za naredne dane, najavljuju pojačane kontrole ugostitelja koji posluju u blizini plaža i kupališta, jer osnovano sumnjaju da ne prijavljuju tačan iznos prometa.

- Da bi projekat fiskalizacije dao još bolje rezultate, neophodna je aktivnija uloga građana. Građani se od početka uvođenja fiskalizacije smatraju najvažnijom karikom njenog uspješnog sprovođenja. S obzirom na to da neizdavanje računa vodi izbjegavanju plaćanja poreza, Poreska uprava RS očekuje da se i građani aktivno uključe u suzbijanje sive ekonomije, tako što će uzeti fiskalni račun. Ne uzimajući račune, građani nesvjesno daju svoj doprinos u utaji poreza i povećanju obima sive ekonomije - kažu u Poreskoj upravi.

Još jednom su pozvali sve poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa i dalje prijavljuju u elektronskoj formi ili putem telefona.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 26.07.2017.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772