Zastava Srbije

VISOKI SUDSKI I TUŽILAČKI SAVJET BIH: VSTS će razmatrati analizu procesuiranja ratnih zločina na nivou BiH koju je uradila britanski sudija Džoana Korner


Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH razmatraće analizu procesuiranja ratnih zločina na nivou BiH koju je uradila britanski sudija Džoana Korner, potvrđeno je u toj pravosudnoj instituciji.

Analizu je u junu predstavila misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u BiH, a ona je pokazala brojne manjkavosti i nedostatke u radu na predmetima ratnih zločina koje vodi Tužilaštvo BiH. Kornerova je u analizi navela da je glavni tužilac BiH opsjednut nastojanjem da ostvari povoljne rezultate u statističkom smislu, zbog čega je pažnju usmjeravao na jednostavnije predmete nauštrb procesuiranja visokorangiranih osoba osumnjičenih za zločine. Ukazano je i na druge propuste u radu Tužilaštva BiH, poput loših istraga i optužnica, zatrpavanja tužilaca velikim brojem predmeta i guranja u vatru neiskusnog kadra.

- Izvještaj će biti razmatran - naveli su kratko u VSTS-u, ne precizirajući kada će to biti učinjeno.

Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur rekao je da je o analizi pričao sa mnogima iz pravosuđa, pa i iz Tužilaštva BiH, ali ne i sa glavnim tužiocem Goranom Salihovićem.

- Analiza je stručna i konkretna, a preporuke su praktične i drago nam je što idemo dalje sa tako važnim pitanjima - rekao je Mur navodeći da on nema autoritet ni pravo da nameće rješenja u praksi.

Kolegijum Tužilaštva BiH je odbacio analizu ocijenivši je neutemeljenom, neistinitom, paušalnom i zlonamjernom.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, V.K., 26.07.2016.