Zastava Srbije

OČEKIVANI PRIVREDNI RAST U BIH ZA OVU GODINU JE 1,7 ODSTO, ZA NAREDNU 2,7 ODSTO, A 2025. GODINE TRI ODSTO

27.06.2023.


U BiH se u periodu od 2023. do 2025. godine može očekivati ekonomski rast sa prosječnom stopom od oko 2,5 odsto na godišnjem nivou, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u informaciji o perspektivama.

Očekivani rast za ovu godinu je 1,7 odsto, za narednu 2,7 odsto, a 2025. godine tri odsto.

Iz Direkcije navode da bi ključni oslonac ekonomskog rasta tokom ovog perioda trebala da predstavlja domaća tražnja kroz povećanje privatne potrošnje i investicije.

Veoma važnu odrednicu za ekonomska kretanja u BiH u periodu 2023-2025. godine, osim internih dinamika, predstavljaće i ekonomska kretanja u vanjskom okruženju, naročito u zemljama EU.

Osim stabilizacije epidemioloških prilika, došlo je do dodatnog usložnjavanja međunarodnih političko-ekonomskih prilika u vezi sa dešavanjima u Ukrajini.

"Negativne ekonomske posljedice ovih dešavanja na svjetsku ekonomiju su već vidljive i manifestuju se kroz trgovinske, finansijske, cjenovne šokove koje sigurno neće zaobići ni BiH", naglašava se u informaciji.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, S.T., 25.06.2023.

Naslov: Redakcija