Zastava Srbije

ANALIZA CENTRALNE BANKE: Procjena ukupne inflacije za prvo polugodište iznosi 9.7 odsto, a za prvih devet mjeseci 8.1 odsto

27.06.2023.


Centralna banka BiH objavila je brze procjene ekonomskih kretanja za drugi kvartal ove godine, posebno se osvrnuvši na problem inflacije.

Prema analizi, centralna banka BiH procjenjuje da inflatorni pritisci u državi slabe, ali da ekonomska aktivnost u prvoj polovini ove godine nastavlja da usporava rast.

"Naša trenutna procjena ukupne inflacije za prvo polugodište iznosi 9.7 odsto, a za prvih devet mjeseci 8.1 odsto. Očekujemo da je temeljna inflacija dostigla svoj vrhunac početkom drugog kvartala, ali da najznačajniji inflatorni pritisci u projekcijskom periodu dolaze iz domaće ekonomije. Naša trenutna procjena temeljne inflacije za prvo polugodište iznosi šest odsto, a za prvih devet mjeseci 5.6 odsto", navodi se i analizi.

Također, centralna banka navodi kako se i dalje očekuje usporavanje rasta realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom polugodištu ove godine, ali ne i recesija.

Preliminarna procjena rasta realnog BDP-a za prvo polugodište iznosi 1.1 odsto, navodi "Klix".

"Trenutno, naše procjene ekonomske aktivnosti konzistentne su s majskim krugom srednjoročnih makroekonomskih projekcija, u kojima smo prognozirali rast realnog BDP-a za ovu godinu na 1.6 odsto. Za razliku od inflacije, naglašeniji je rizik da, trenutno, blago precjenjujemo ekonomsku aktivnost u prvom polugodištu", poručili su iz centralne banke BiH.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 26.06.2023.

Naslov: Redakcija