Zastava Srbije

NOVI ZAKON RS O ZAŠTITI OD NASILJA U PORODICI TREBALO BI DA BUDE U PROCEDURI DO KRAJA GODINE: Definisati adekvatni pravni okvir za funkcionisanje SOS telefona za žene žrtve nasilja u porodici

27.06.2023.


Prema programu rada Narodne skupštine Republike Srpske, do kraja godine bi pred poslanicima trebalo da se nađe novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici.

Cilj novog zakona je bolja zaštita žrtava, potvrdila je za Srpskainfo ministarska porodice omladine i sporta RS Selma Čabrić.

Između ostaih, na adresu ovog ministarstva je pristigla i Inicijativa za definisanje adekvatnog pravnog okvira za funkcionisanje SOS telefona za žene žrtve nasilja u porodici.

Ova inicijativa će biti ozbiljno razmotrena na sastanku radne grupe za izradu novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. SOS linija je izuzetno značajna za žrtve nasilja, jer im omogućava da dobiju adekvatan savjet, pomoć i podršku, potpuno besplatno, a da pri tom ne moraju da se izlažu javno ni pred kim – kaže Selma Čabrić.

Ona podsjeća da je u Republici Srpskoj prvi SOS telefon za žene žrtve nasilja u porodici uspostavljen 1. maja 1997. godine, a da je od 2005. na inicijativu Gender centra Vlade RS cijela teritorija Republike Srpske pokrivena objedinjenom SOS telefonskom linijom 1264, koja funkcioniše 24 sata dnevno.

Kako tvrde u organizacijama specijalizovanim za podršku žrtvama nasilja u porodici, funkcionisanje ovog SOS telefona se oslanja uglavnom na volonterski rad stručnjakinja zaposlenih u tri Sigurne kuće u Srpskoj.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Srpska infor, Milkica Milojević, 25.06.2023.

Naslov: Redakcija