Zastava Srbije

GRAĐANI BOSNE I HERCEGOVINE GODINAMA PLAĆAJU NAJSKUPLJE LIJEKOVE U REGIJI: Porezna stopa za lijekove daleko je najveća u okruženju, čak više od tri puta veća od nekih zemalja kao što su Hrvatska i Sjeverna Makedonija.

27.06.2023.


Pored najveće stope PDV-a, BiH, posebno Federacija BiH, ima i najveće marže na lijekove (FBiH - 25 posto, RS-18 posto), koje veletrgovcima i maloprodajnim lancima apoteka omogućavaju ogroman profit, navode iz Udruženja građana "Misli dobro" koji godinama ukazuju na ovaj problem.

Najviše, naravno, trpe pacijenti i to oni sa najtežim dijagnozama, poput onkoloških, ali i penzioneri, koji su prinuđeni lijekove kupovati bez obzira na njihovu cijenu.

U protekloj 2022. Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOIR) FBIH, ukupno je platio 19.702.857 KM troškova PDV-a na lijekove i potrošni medicinski materijal.

Njihov stav je "da je potrebno smanjiti PDV na lijekove, kao što je to urađeno u zemljama u okruženju, te ukinuti PDV na donirane lijekove".

- Ukoliko se mora zadržati ista stope PDV-a za lijekove, potrebno je iznaći način da se sredstva uplaćena od strane zdravstvenih ustanova i zavoda zdravstvenih osiguranja za PDV, vrate u sistem zdravstva sve u cilju bolje zdravstvene zaštite naših osiguranika - naveli su iz ZZOIRFBiH.

Da treba smanjiti stopu PDV-a na lijekove i ukinuti na donirane, saglasne su i Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH, i Vlatka Martinović, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, koje su razgovarale o unapređenju zdravstvenih usluga u tom entitetu.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regiji koja ima samo jednu standardnu poreznu stopu koja se primjenjuje na sve proizvode, dobra i usluge, uključujući i lijekove.

Za razliku od naše, ostale države u regiji imaju opću poreznu stopu i posebnu povlaštenu stopu po kojoj se, pored drugih stvari, tretiraju i lijekovi.

Fond zdravstvenog osiguranja RS-a na svojoj Facebook stranici objavio je tabelu iz koje se može vidjeti kolika je opća porezna stopa i stopa na lijekove u BiH i zemljama regije.

Uroš Vukić, projekt menadžer u Udruženju građana "Misli dobro", kaže "kako stopa PDV-a ustvari i nije toliki problem, koliki problem pričinjava, prije svega, Pravilnik o cijenama lijekova koji donosi Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, odnosno Ministarstvo civilnih poslova BiH".

- To je krovni dokument u BiH. Njime je definisana veleprodajna marža na osam posto, dok je to u zemljama regije šest posto. Po tome u startu imate smanjenu cijenu lijekova za dva posto. Problem su i maloprodajne marže. Primjera radi, u FBiH ona je 25 posto, u Republici Srpskoj 18 posto. Imamo kao neko jedinstveno tržište, a razlika u maloprodajnoj marži je sedam posto. To nije normalno i tu sasvim sigurno neko pronalazi način da lovi u mutnom. Bilo bi dobro i da se stopa PDV-a smanji, ali time ne bismo dobili ništa. Dobili bismo manje prihoda od PDV-a, ali bi samim tim dobili i manje zavodi zdravstvenog osiguranja, bolnice... To je presipanje iz šupljeg u prazno, što bi narod rekao. Ako uzmemo u obzir da je tržište lijekova milijardu KM, kad bismo spustili PDV na nulu, izgubili bismo 170 miliona KM - pojašnjava Vukić.

Ujednačavanjem Pravilnika sa zemljama u regiji građani BiH dobili bi, dodaje Vukić, niže cijene lijekova za 10 posto.

- Mi smo pokrenuli proceduru, čak je Nadzorno tijelo Agencije za lijekove donijelu odluku da se ide u izmjenu Pravilnika. Međutim, sve je stalo, vjerovatno pod pritiskom lobija. Vidjet ćemo šta će po tom pitanju napraviti nova direktorica Agencije Nataša Grubiša - dodaje Vukić.

Marin Crnogorac, predsjednik Ljekarske komore FBiH, kaže kako su oni svoj stav o ovoj temi izrekli još prije dvije godine, a to je da bi PDV na lijekove i još neke životne namirnice, trebalo potpuno ukinuti.

- Prošle sedmice državni parlament donio je odluku da se ukine PDV na doniranu hranu. Isto to je trebalo uraditi i na donirane lijekove, ali i na sve ostale lijekove. To je stav naš, magistara farmacije - dodaje Crnogorac.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Faktor, A.S., 25.06.2023.

Naslov: Redakcija