Zastava Srbije

ZAKON O NEPRIMJENJIVANJU ODLUKA USTAVNOG SUDA BIH NA TERITORIJI REPUBLIKE SRPSKE: Pravnici smatraju da ima dosta nejasnoća oko praktičnog sprovođenja odredbi o zaštiti pojedinaca koji se ogluše o odluke suda jer se ne zna šta će u zakonu pisati, niti na koje odluke će se odnositi

27.06.2023.


Nakon što je u petak istekao rok koji je vlast u Republici Srpskoj postavila Ustavnom sudu BiH da poništi izmjene svojih Pravila kojima se omogućava održavanje plenarne sjednice bez prisustva sudija iz Srpske, donesena je odluka o sazivanju još jedne posebne sjednice NSRS.

Na njoj će, kako su najavili, biti usvojen zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske, kao i o zakonskoj zaštiti pojedinaca koji se ogluše na odluke Ustavnog suda BiH.

Pitali smo pravnike da li je moguće zaštiti osobu koja bude „progonjena“ jer se oglušila na odluku Ustavnog suda BiH, te na koji način je moguće zaštititi pojedinca od eventualnog sudskog progona.

Pravnici s kojima smo razgovarali ističu da ni njima nije jasno kako će se to sprovesti u praksi, jer ne znaju ni šta će pisati u najavljenom zakonu, niti da li se to odnosi na sve odluke Ustavnog suda BiH ili samo neke.

Mnogo je tu nedoumica i ne znamo kako će se to sprovoditi u praksi. Ustavni sud BiH je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dakle, nepoštivanje Ustavnog suda BiH je nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ako se pojedinac ogluši na odluku Ustavnog suda BiH onda Tužilaštvo BiH može da pokrene istragu protiv te osobe. Ne znam kako misle da zaštite tu osobu – kažu naši sagovornici.

Ističu da bi se to moglo, možda, primjenjivati kada bi NSRS istovremeno donijela odluku i o neprimjenjivanju odluka Tužilaštva i Suda BiH na teritoriji Srpske.

Pravnici s kojima smo razgovarali objašnjavaju da u slučaju da Tužilaštvo BiH podigne optužnicu protiv neke osobe, sudija iz Suda BiH mu šalje poziv, a ako se ne odazove donosi rješenje o pritvoru i raspisuje za njim potjernicu dok se ne javi u Sud BiH.

Ne znam kako se može neko zaštititi od sudskog progona. Nije samo suština da se nešto neće objaviti u Službenom glasniku Republike Srpske. Brojni pojedinci i preduzeća traže pravnu zaštitu pred Ustavnim sudom BiH, odnosno pišu apelacije na presude drugostepenih sudova. Šta ako Ustavni sud BiH prihvati neku apelaciju i donese odluku da se suđenje ponovi? Ako se izglasa odluka u NSRS da se odluke Ustavnog suda BiH ne primjenjuju na teritoriji Srpske, to onda znači da ni sudovi neće primjenjivati odluke tog suda. Kako će se zaštititi taj sudija koji odbije da primjeni odluku Ustavnog suda BiH? Mnogo je tu nejasnoća – ističu naši sagovornici.

Dodaju da se odluke Ustavnog suda BiH objavljuju u Službenom glasniku BiH, a propisi objavljeni u njemu primjenjuju se u oba entiteta.

Zbunjujuća je situacija. Radi se da bi se nešto uradilo ali imam osjećaj da se neće ništa uraditi – rekao je jedan od naših sagovornika, koji nije želio da mu pominjemo ime.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Srpska info, Snježana Karić, 25.06.2023.

Naslov: Redakcija