Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ZASTUPNIČKI DOM PARLAMENTA FBIH: Zaključcima podržan put BiH ka EU

27.06.2018.


Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (PFBiH) okončao je tematsku sjednicu o izazovima i perspektivama Federacije BiH na evropskom putu usvajanjem tri zaključka, kojim je ovaj dom dao punu podršku BiH na njenom putu ka evropskim integracijama i punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Drugim zaključkom Zastupnički dom se obavezao da će dati puni doprinos u zakonodavnom procesu za donošenje potrebnih zakona i drugih akata na nivou Federacije, a koji se odnose na evropski put BiH.

Zaključeno je i to da će Zastupnički dom formirati poseban Odjel za evropske integracije koji će biti zadužen za praćenje evropskih procesa i IPA projekata u okviru ovog doma, a kojeg će sačinjavati stručni kadar iz oblasti evropskih integracija.

Na sjednici su zastupnici pozicije i opozicije uglavnom istaknuli da je u Federaciji učinjen napredak u procesima evropskih integracija, ali i potcrtali da je taj napredak slabijeg intenziteta zbog predizborne kampanje.

- Dosta je toga urađeno, ali naravno nismo u potpunosti zadovoljni jer nismo ostvarili sve ono što smo htjeli. Predizborna kampanja je prerano krenula, te su politička djelovanja stranaka unutar koalicije doprinijela da taj proces koji je zaista bio u zamahu sada bude usporen - kazala je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

U kontekstu realnog napretka u preuzimanju pravnih, ekonomskih i političkih stečevina EU-a direktor Ureda Vlade FBiH za evropske integracije Vjekoslav Čamber naglasio je da su u Federaciji u proteklom periodu usvojeni značajni reformski zakoni poput Zakona o radu, Zakona o PIO-u, Zakona o energetskoj efikasnosti. Pored toga su, dodaje, pokrenute i aktivnosti na uspostavljanju Registra parafiskalnih nameta pri Federalnom ministarstvu finansija, Registra administrativnih procedura u Generalnom sekretarijatu Vlade.

- Vlada se angažirala i na aktivnostima u pogledu ponovnog pokretanja privatizacije i pojednostavljenja registracije privrednih subjekata u FBiH, što su svakako bile preporuke Evropske komisije - ukazao je Čamber.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović, pored očekivanja da će u naredna tri mjeseca sve institucije odgovoriti na dodatna pitanja Evropske komisije, ukazao je na činjenicu da je došlo do pada opredijeljenosti građana za EU.

- Razlog za to je nedostatak razumijevanja procesa koji je jako težak i bolan, to jest rezova koji su veoma teški. Za građane je proces nerazumljiv, odnosno razumiju samo benefite - konstatovao je Dilberović.

Predsjedavajući Zastupnički doma Edin Mušić izrazio je zahvalnost što se prisutnim obratilla zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon, istaknuvši da je ona dokazani prijatelj BiH.

Tom prilikom, Fajon je navela da je BiH prebrzo ušla u predizbornu kampanju, izgubila dragocjeno vrijeme. Zato su, prema njenom mišljenju, BiH potrebni lideri koji su spremni na saradnju i kompromise.


IZVOR: Vebsajt Faktor, 26.06.2018.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772