Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POSEBNOM REŽIMU IZVRŠENJA KAZNE ZATVORA RS: Propisan način izvršenja kazne doživotnog zatvora i postupanje sa zatvorenicima

27.05.2024.


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom režimu izvršenja kazne zatvora.

Ministar u Vladi pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da je izmjenama i dopunama zakona propisan način izvršenja kazne doživotnog zatvora i postupanje sa zatvorenicima osuđenim na ovu vrstu krivične sankcije.

Ministar Bukejlović je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske na sjednici održanoj 11. februara 2021. godine, usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim je uvedena nova kazna – kazna doživotnog zatvora za najteža krivična djela i najteže oblike teških krivičnih djela.

"U skladu sa tim, a postupajući u okviru svojih nadležnosti, Ministarstvo pravde je u junu prošle godine usvojilo izmjene i dopune zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija kako bi se u naše zakonodavstvo uveo način izvršenja ove doživotne kazne zatvora", rekao je ministar Bukejlović obrazlažući ovaj akt.

On je dodao da je bilo potrebno uskladiti i odredbe Zakona o posebnom režimu izvršenja kazne zatvora.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde RS, 23.05.2024.

Naslov: Redakcija