Zastava Srbije

POSLOVNIK NARODNE SKUPŠTINE RS: Poslovnikom definisana obaveza poslanika i u kom ih slučaju štiti imunitet

27.05.2021.


Poslovnikom Narodne skupštine Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 66/2020) definisana je obaveza poslanika i u kom slučaju ih štiti imunitet, rekao je Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, te dodao da je članovima 111 i 112 sve jasno precizirano.

"Navodi se da poslanici uživaju imunitet od dana potvrđivanja mandata do dana utvrđivanja prestanka mandata u Narodnoj skupštini, u skladu sa zakonom. Poslanici u Narodnoj skupštini neće biti krivično ili građanski odgovorni za izraženo mišljenje ili davanje glasa ili za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Skupštini", naveo je Čubrilović.

On je napomenuo da u Poslovniku piše da se poslanici mogu pozvati na imunitet u bilo koje vrijeme za postupke izvršene u okviru svojih dužnosti u Narodnoj skupštini, ali se on ne može smatrati opštom preprekom za krivično gonjenje ili pokretanje parničnog postupka.

"Postupci izvršeni u okviru dužnosti poslanika podrazumijevaju postupke koji proističu iz dužnosti koju poslanik obavlja u Narodnoj skupštini. Sve je usklađeno i sa Ustavom Republike Srpske", istakao je Čubrilović.

POSLOVNIK NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE ("Sl. glasnik RS", br. 66/2020)

Poslanički imunitet

Član 111

(1) Narodni poslanici uživaju imunitet od dana potvrđivanja mandata do dana utvrđivanja prestanka mandata u Narodnoj skupštini, u skladu sa zakonom.

(2) Poslanici u Narodnoj skupštini neće biti krivično ili građanski odgovorni za izraženo mišljenje ili davanje glasa ili za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Narodnoj skupštini.

(3) Narodni poslanici mogu se pozvati na imunitet u bilo koje vrijeme za postupke izvršene u okviru svojih dužnosti u Narodnoj skupštini, ali se on ne može smatrati opštom preprekom za krivično gonjenje ili pokretanje parničnog postupka.

(4) Postupci izvršeni u okviru dužnosti poslanika podrazumijevaju postupke koji proističu iz dužnosti koju poslanik obavlja u Narodnoj skupštini.

Član 112

Ukoliko, u toku krivičnog ili parničnog postupka, poslanik izjavi da je postupak koji je osnov za pokretanje krivičnog ili parničnog postupka izvršen u okviru njegovih dužnosti koje obavlja u Narodnoj skupštini, to pitanje će se raspraviti i rješavati odlukom nadležnog suda.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 24.05.2021.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija