Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

FEDERALNI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE: Ukinut policijski sat, obavezni karantin u trajanju od 14 dana, djeci i starijima omogućeno kretanje po tri dana u sedmici

27.04.2020.


Federalni štab civilne zaštite donio je naredbu o ukidanju policijskog sata u FBiH i ova odluka je već stupila na snagu.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara je uputio Federalnom štabu civilne zaštite Prijedlog o ukidanju Naredbe o zabrani kretanja građana (policijski sat) na području Federacije BiH.

Policijski sat u entitetu Federacija BiH uveden je 21. marta 2020. godine na preporuku ministra Čampare kao dio mjera vezanih za prevenciju širenja koronavirusa.

Građanima bez dozvole je bilo zabranjeno kretanje od 20:00 do 5:00 sati.

Federalni štab civilne zaštite je donio naredbu prema kojoj se mlađima od 18 i starijima od 65 godina ipak omogućava kretanje u određenom periodu.

Kako je odlučeno, prihvaćen je prijedlog da se tri dana u sedmici (ponedjeljak, srijeda i petak) od 9 do 13 sati vani mogu kretati osobe starije od 65 godina.

Utorkom, četvrtkom i subotom, odluka je Federalnog štaba, dozvoljeno je kretanje za mlađe od 18 godina i to od 14 pa sve do 20 sati.

Federalni štab civilne zaštite je donio odluku o ukidanju obaveznog karantina u trajanju od 14 dana.

Karantini su organizirani u svakoj lokalnoj zajednici i u njih su smještane osobe koje su dolazile u BiH. Obaveza je bila da te osobe u organiziranom karantinu borave 14 dana. Ipak, zbog takve mjere bilo je mnogo negodovanja, a najviše zbog uslova u samim karantinima.

Nova naredba podrazumijeva da će osobe koje ulaze u BiH sada automatski ići u kućnu izolaciju, a policija će biti nadležna da redovno obilazi takve osobe.

Također i osobe koje se trenutno nalaze u organiziranim karantinima bit će puštene kući gdje će u skladu s propisima boraviti u izolaciji koliko je propisano.


IZVOR: Vebsajt Klix, 25.04.2020.

Naslov: Redakcija