Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FEDERACIJE BIH: Usvojeni rebalans budžeta i Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa

27.04.2020.


Predstavnički dom Paralmenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Riječ je o zakonu koji će pokušati regulisati nastalu ekonomsku štetu zbog pandemije koronavirusa.

Za prijedlog glasalo je 50 poslanika, 25 je bilo potiv i 10 suzdržanih.

Parlament je odbacio gotovo sve amandmane opozicije, a u obzir su uključeni amandmani koje je uključila sama Federalna vlada, koja je inače predlagač zakona.

Opozicijske partije smatraju da korona-zakon došao sa zakašnjenjem te da je rebalans budžeta učinjen na štetu ionako osjetljivih sektora poput kulture i obrazovanja.

Prije rasprave i glasanja o korona-zakonu, poslanici Predstavničkog doma izglasali su i rebalans budžeta koji je bio preduslov za usvajanje Prijedloga zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Jedna od slika koje bi zakon trebao ublažiti može se vidjeti u statistici rasta broja nezaposlenih.

U utorak je saopćeno da je prema podacima Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine od početka pandemije posao izgubilo više od 23.000 osoba. Na biro se prema podacima Zavoda za zapošljavanje FBiH prijavilo 15.000 osoba, a novčanu pomoć zatražilo je 10.000 osoba.

Da bi prijedloženi zakon stupio na snagu potrebno je da ga usvoji Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Predstavnički dom Parlamenta Fedetracije Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog odluke o prihvatanju sredstava iz zaduženja kod MMF-a, odnosno raspodjelu novca unutar ovog bh. entiteta.

Kako je i ranije najavljeno, Vlada Federacije BiH će 50 posto sredstava upućenih za FBiH proslijediti kantonima i to kroz kriterije broja stanovnika i zapolsenih u realnom sektoru.

Izuzetak predstavljaju kantoni koji zbog malog broja stanovnika ne mogu dobiti dovoljnu pomoć iz kredita, pa će i o njima Vlada FBiH naknadno odlučivati.


IZVOR: Vebsajt Klix, 25.04.2020.

Naslov: Redakcija