Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O KULTURI: Prvi put se definiše pojam umjetnika i stručnjaka u kulturi, te uslovi za sticanje statusa istaknutog stvaraoca u kulturi

27.04.2018.


Nacrtom zakona o kulturi prvi put u zakonodavstvu Republike Srpske propisuju se oblici izvora finansiranja kulture i definišu konkretni načini ostvarivanja kulturne politike, rečeno je na javnoj raspravi o ovom zakonu u Bijeljini.

Prema riječima Željka Ostića, višeg stručnog saradnika za normativne i pravne poslove u Resoru kulture, Ministarstvo je nastojalo da na najbolji način uredi ovu oblast koristeći ranija iskustva stečena primjenom pojedinačnih zakona koje regulišu različite oblasti i djelatnosti u kulturi.

Ostić je istakao da se ovim zakonom prvi put definiše pojam umjetnika i stručnjaka u kulturi, te uslovi za sticanje statusa istaknutog stvaraoca u kulturi.

"Na osnovu tog statusa, oni će imati određenu naknadu u visini prosječne plate u Republici Srpskoj", rekao je Ostić, pojasnivši da sticanje ovog statusa ne podrazumijeva samo radni staž određenog umjetnika ili stručnjaka u kulturi, već je bitno da je dao značajan doprinos razvoju kulture Republike Srpske.

On je dodao da je oblast kulture dobro zakonski uređena, da postoji 10 zakona za pojedine oblasti, a cilj donošenja ovog jeste da to bude krovni zakon koji će regulisati ona pitanja koja nisu riješena posebnim zakonima.

"Ovim zakonom, pored definisanja pojma umjetnika i stručnjaka u kulturi, uvode se i njihovi registri, što bi trebalo da doprinese jačanju njihove pozicije u kulturi Republike Srpske. Na osnovu ovog registra postojaće i kategorizacija udruženja u kulturi", rekao je Ostić.

Prema njegovim riječima, novim zakonom su predviđena i strukovna udruženja, reprezentativna strukovna udruženja, reprezentativna udruženja u kulturi, ali i ostala.

"Za kulturno-umjetnička društva i ansamble narodnih igara i pjesama predviđena je kategorizacija i time će se prepoznavati kulturno-umjetnička društva od republičkog i lokalnog značaja", naveo je Ostić.

On je rekao da su se na dosadašnjim raspravama u Istočnom Sarajevu i Trebinju mogle čuti primjedbe na strategije razvoja kulture lokalnih zajednica, odnosno za one lokalne zajednice u kojima se mali značaj pridaje kulturi, a samim tim i iznos sredstava je mali.

Poslije održanih javnih rasprava u Trebinju, Istočnom Sarajevu i u Bijeljini, sljedeća i završna rasprava biće organizovana u Banjoj Luci.

Nacrt zakona o kulturi trebalo bi da se nađe pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske na zasjedanju krajem maja.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 25.04.2018.

Naslov: Redakcija