Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O EKONOMSKO-SOCIJALNOM SAVJETU: Nacrtom zakona propisani su uslovi za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i poslodavaca na nivou Republike Srpske

27.04.2017.


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatrali su Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Ekonomsko-socijalnom savjetu.

Nacrtom zakona propisani su uslovi za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i poslodavaca na nivou Republike Srpske.

Obrazlažući ovaj nacrt zakona u Narodnoj skupštini, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je ovaj akt potrebno uskladiti sa Zakonom o radu, kao opštim propisom u ovoj oblasti, koji više ne poznaje pojam "većinski reprezentativni" sindikat i udruženje poslodavaca organizovanih na nivou Srpske.

Savanović je dodao da bi predloženim Nacrtom zakona trebalo propisati i mogućnost osnivanja lokalnih ekonomsko-socijalnih savjeta na teritoriji Republike, za šta je interesovanje već pokazalo nekoliko gradova i opština u Srpskoj.

Izmjenama i dopunama ovog zakona propisuje se i broj članova Savjeta koje imenuju pojedini socijalni partneri u slučaju utvrđivanja reprezentativnosti na nivou Republike za više reprezentativnih sindikata ili udruženja poslodavaca.

Nacrtom je predviđena i dopuna osnovnog zakona s ciljem razvoja društvenog i socijalnog dijaloga o pitanjima značajnim za ostvarivanje ekonomskog i socijalnog položaja zaposlenih i poslodavaca, uslova života i rada, zapošljavanja, profesionalne orijentacije učenika i drugih pitanja važnih na nivou jedinica lokalnih samouprava.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine RS, 26.04.2017.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija