Zastava Srbije

UPRAVA ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE: Od 2019. godine bez "papirnih" prijava

27.03.2018.


Više od dvije hiljade poreskih obveznika u Bosni i Hercegovini od početka ove godine već se registrovalo za korištenje elektronskih usluga u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u kojoj od 2019. više neće biti "papirnih" prijava.

- Elektronskim putem februarsku PDV prijavu predala su 633 obveznika, a nakon što je UIO u januaru pustila u funkciju novi e-portal - potvrdio je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja UIO BiH za komunikacije i međunarodnu saradnju.

U UIO su, kaže, zadovoljni načinom kako je zaživio novi elektronski sistem.

- Servis elektronske komunikacije sa poreskim obveznicima funkcioniše u potpunosti i posebno nas raduje činjenica da je već više od 25% velikih poreskih obveznika u BiH svoje februarske PDV prijave predalo elektronskim putem. Ostatak se odnosi na mala i srednja preduzeća, koja su već na početku prepoznala veliku prednost elektronske komunikacije sa UIO - naglasio je Kovačević.

Ukazao je na prednosti za poreske obveznike koji se odluče da "papirnu" komunikaciju s UIO zamijene elektronskom.

- Poreski obveznici će imati uštedu i vremena i novca. Svi oni koji i dalje svoje PDV i akcizne prijave dostavljaju putem pošte ili lično predaju u nadležni regionalni centar UIO, imaju poštanske troškove ili putovanje i gubitak vremena. Koristi koje će imati UIO odnose se također na smanjenje poštanskih troškova, tj. dostave papirnih prijava na adrese poreskih obveznika i racionalniju upotrebu ljudskih resursa, koji su korišteni za ručni unos i obradu poreskih prijava - precizirao je Kovačević.

Kovačević naglašava da je postupak elektronske registracije vrlo jednostavan i da je e-portal prilagođen svim poreskim obveznicima.

Podnošenje prijava elektronskim putem je samo prvi korak, koji je uvela UIO s ciljem poboljšanja poslovanja poreskih obveznika.

- Vrlo brzo se očekuje i elektronska usluga podnošenja zahtjeva za uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu indirektnih poreza, te mogućnost preuzimanja tog uvjerenja elektronskim putem. Poreski obveznici će imati potpuni uvid u svoju poresku karticu, te elektronski preuzimati obavještenja i mišljenja o primjeni zakonskih propisa. Osim ovoga, tokom godine bit će postepeno uvedene još neke funkcije koje će biti korisne poreskim obveznicima - naglasio je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja UIO BiH za komunikacije i međunarodnu saradnju.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 25.03.2018.

Naslov: Redakcija