Zastava Srbije

ZAKON O VISOKOM SUDSKOM I TUŽILAČKOM SAVJETU BIH: Blokiran izbor sudija i tužilaca u BiH

27.02.2024.


Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nedavno je izmijenila Zakon o VSTS-u i do 23. marta produžila rok za formiranje odjela pri VSTS koji će se baviti izvještajima o imovini sudija i tužilaca, međutim ni on sasvim sigurno neće biti ispoštovan i, vrlo vjerovatno, ponovo će morati da bude pomjeren.

Problem je u tome što Visoki sudski i tužilački savjet u ovom trenutku nema odobrenje Savjeta ministara BiH i nadležnog ministarstva za zapošljavanje 14 sistematizovanih radnih mjesta u odjelu koji bi trebao da se bavi imovinom sudija i tužilaca.

Taj zahtjev Savjetu ministara BiH upućen je još u novembru prošle godine, međutim do danas nije stigao nikakav odgovor.

"Bez predmetnog odobrenja nije moguće Agenciji za državnu službu BiH uputiti zahtjev za raspisivanje konkursa radi popune sistematizovanih radnih mjesta. VSTS se nalazi u izvjesnom riziku nemogućnosti blagovremene uspostave funkcionalnog odjela, zbog okolnosti koje su u potpunosti van uticaja odlučivanja VSTS BiH", rekli su u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

Ako bi i kojim slučajem Savjet ministara BiH danas dao dozvolu VSTS-u da zaposli dodatnih 14 radnika, rok do 23. marta sasvim sigurno ne bi ponovo bio ispoštovan.

Inače, nakon dobijanja odobrenja od Savjeta ministara BiH za dodatno upošljavanje u odjelu, Agencija za državnu službu raspisala bi konkurs koji traje najmanje 30 dana od dana njegovog raspisivanja.

Nakon toga procedura koju sprovodi Agencija za državnu službu, a prema dosadašnjem iskustvu, traje minimalno od tri do šest mjeseci.

Kada sve to prođe, prijavljeni kandidati koji budu izabrani moraju proći i provjeru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, koja obično traje dva do tri mjeseca, u nekim slučajevima i duže.

"U slučaju odobrenja dodatnog zapošljavanja, VSTS bi se obratio Agenciji za državnu službu i OBA da se navedenim procedurama da prioritet u radu, bez uticaja na kvalitet istih, no imajući u vidu rokove u kojima se te procedure sprovode, nije realno očekivati da se navedene procedure završe do 23. marta 2024. godine. Čak i dodatni rok od 90 dana (23. juni, 2024) nije optimalan rok za završetak procedure", rekli su u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

Problem, osim toga, što će imovina sudija i tužilaca i dalje biti tajna, jeste u tome što su praktično zbog kašnjenja formiranja odjela, blokirana praktično sva imenovanja sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini.

"Bez uspostavljanja funkcionalnog odjela, odnosno bez sprovođenja procedura provjera koje će odjel obavljati, niti jedan sudija i tužilac ili član VSTS-a BiH koji će biti izabrani, ne mogu preuzeti dužnost, stoga je izuzetno važno da se procedure što prije završe", rekli su u VSTS-u.

Podsjećanja radi, Zakon o VSTS-u izmijenjen je pod pritiskom Evropske unije i bio je jedan od 14 prioriteta. Izmjene Zakona o VSTS-u usvojene su 6. septembra i u njemu je navedeno da zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH", a primjenjivaće se istekom 90 dana od dana stupanja na snagu.

Izmjene i dopune Zakona o VSTS-u u "Službenom glasniku" su objavljene 15. septembra 2023. godine, što znači da je zakon stupio na snagu 23. septembra i njegova primjena trebalo bi da počne 23. decembra.

Međutim, već tada je bilo jasno da od toga neće biti ništa, zbog čega je Ministarstvo pravde BiH predložilo njegove izmjene i ponovno pomjeranje roka, ovaj put do 23. marta, što opet neće biti dovoljno za uspostavljanje potrebnog odjela.

"Siguran sam da VSTS neće ispuniti svoju obavezu do 23. marta", rekao je Šerif Špago, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, prilikom usvajanja izmjena Zakona o VSTS-u.

Predloženim izmjenama i dopunama zakona, između ostalog, propisano je osnivanje odjela za sprovođenje postupka po izvještajima u okviru Sekretarijata VSTS-a.

Taj odjel u suštini treba da prikuplja izvještaje sudija, tužilaca i članova VSTS-a, zatim vrši provjere, tačnost, cjelovitost i istinitost prijavljenih podataka, analizira podatke iz izvještaja u svrhu utvrđivanja nespojivih funkcija ili sukoba interesa, zatim objavljuje rezultate provjera itd.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Uroš Vukić, 22.02.2024.

Naslov: Redakcija