Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Usvojen Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokom sudskom i tužilačkom vijeću

27.02.2020.


Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je usvojio Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH u sadašnjem sastavu.

Ovaj prijedlog dobio je podršku i opće, ali i entitetske većine s obzirom na to da su za njega glasali zastupnici SDS-a i PDP-a kao i zastupnik SDA Adil Osmanović, a koji ima prijavljeno mjesto prebivališta u bh. entitetu RS.

Tokom diskusije o prijedlogu zakona svi zastupnici složili su se da je stanje u bosanskohercegovačkom pravosuđu katastrofalno i da generalno građani Bosne i Hercegovine nemaju povjerenje u pravosudne institucije.

Čuli su se i komentari o tome da je VSTV BiH osnovan odlukom Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH te da međunarodna zajednica snosi najveću odgovornost za stanje u pravosuđu.

Da bi ovaj zakon stupio na snagu potrebno je da ga u identičnom tekstu usvojio i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Inače, osim ovog prijedloga koji je dobio podršku, nijedna druga tačka dnevnog reda nije dobila podršku zastupnika iz Republike Srpske. To znači da je na taj način ispoštovana odluka Narodne skupštine RS, odnosno blokada odlučivanja u institucijama BiH sve dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH, a u kojem bi bilo propisano da u Ustavnom sudu BIH ne budu sudije stranci.


IZVOR: Vebsajt Klix i Avaz, 26.02.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija