Zastava Srbije
glavna-slika

NACRT ZAKONA O IZMJENI ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Iz postupka osnivanja i registracije jednočlanih društava sa ograničenom odgovornošću izbačeni su notari, što je u suprotnosti s direktivama EU

27.02.2019.


Prijedlog da se zakonskim izmjenama notari isključe iz registracije firmi u Republici Srpskoj samo je još jedan u nizu poteza kojima se urušava sistem notarijata i njegova uloga u izgradnji pravne države u Bosni i Hercegovini, upozorava dopredsjednica Upravnog odbora Notarske komore Federacije BiH Nerminka Hamidović.

Ona podsjeća da se i u Federaciji dovode u pitanje nadležnosti notara, iako sve ukazuje na to da je nakon uvođenja notarijata u BiH povećana pravna sigurnost, što je i bio cilj ove reforme.

- Sistem notarijata u BiH uspostavljen je po uzoru na one u najrazvijenim demokratskim društvima zapadne Evrope. Konkretno, naš notarijat i njegova uloga u pravnom sistemu kreirani su po uzoru na notarijat u SR Njemačkoj. Nažalost, raznim inicijativama se pokušavaju reducirati ovlasti i uloga notara, čime se direktno ugrožava i dostignuti nivo pravne sigurnosti - navodi Hamidović.

Nacrtom zakona o izmjeni Zakona o privrednim društvima koji je usvojen na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS iz postupka osnivanja i registracije jednočlanih društava s ograničenom odgovornošću izbačeni su notari, što je u suprotnosti s direktivama EU i praksama u evropskim zemljama.

- EU sigurno neće blagonaklono gledati na ovakva rješenja, a opravdana je zabrinutost i zbog određenih inicijativa u Federaciji, gdje se, također, dovode u pitanje ingerencije notara i notarijata u cjelini kao značajnog dijela pravnog sistema BiH - kaže Hamidović.

Ističe da je uvođenje notarijata prije 12 godina jedan od najuspješnijih projekata u oblasti reforme pravnog sistema i njegovog približavanja evropskim integracijama u poslijeratnom razdoblju.


IZVOR: Vebsajt Avaz, 22.02.2019.

Naslov: Redakcija