Zastava Srbije

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Nisu prihvaćene inicijative za ocjenu ustavnosti zakona o radu i o krivičnom postupku Republike Srpske

27.01.2023.


25. januara 2023. godine, u Banjoj Luci održana Dvije stotine i devedeset i peta sjednica Ustavnog suda Republike Srpske (u daljnjem tekstu: Ustavni sud) na kojoj je ovaj Sud odlučivao, u skladu sa Ustavom i zakonom utvrđenim nadležnostima, o saglasnosti propisa i opštih akata sa Ustavom, odnosno o saglasnosti propisa i opštih akata sa zakonima Republike Srpske.

 Ustavni sud je donio odluke u predmetima broj U-96/21, U-1/22, U-8/22, U-10/22 i U-12/22 kojima je odbio prijedlog i nije prihvatio inicijative za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti Zakona o radu i Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, odnosno za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti osporenih pojedinih podzakonskih normativnih akata. U predmetima broj U-8/22 i U-21/22 Ustavni sud je obustavio postupke za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti osporenih akata jer nisu ispunjeni uslovi za njihovo daljnje vođenje. Ustavni sud je, takođe, odlučivao i o drugim pitanjima iz domena svoga poslovanja.


IZVOR: Vebsajt Ustavnog suda RS, 25.01.2023.

Naslov: Redakcija