Zastava Srbije

VIJEĆE NARODA RS: Bez saglasnosti o Zakonu o policiji


 

Postoji mogućnost usaglašavanja na Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske. Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je spreman da, uz određene promjene, prihvati određen broj amandmana Kluba Bošnjaka - rekla je Tešanovićeva.

Ona je rekla da će u roku od sedam dana biti održana zajednička komisija i vjeruje da će tada biti postignuta saglasnost.

- Sporan je amandman Kluba Bošnjaka koji se odnosi na izbor direktora Policije Republike Srpske i njegovog zamjenika gdje se traži da budu iz različitih konstitutivnih naroda, što po nama predstavlja diskriminaciju, jer postoji način prijema policijskih službenika na osnovu Uredbe Vlade Republike Srpske - pojasnila je Tešanovićeva.

Potpredsjednik Vijeća naroda Republike Srpske Kemo Čamdžija rekao je da je Klub Bošnjaka tražio jednim amandmanom da direktor i zamjenik direktora Policije Republike Srpske ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, ne navodeći da to treba biti Bošnjak.

- Ova odredba se navodi u Zakonu o policiji na nivou BiH i Federacije BiH i mi smo to tražili, a vidjećemo da li će biti spremnosti na to od Vlade Republike Srpske kao predlagača na zajedničkoj komisiji - istakao je Čamdžija.

- Nije prihvatljiv amandman Kluba Bošnjaka kojim se traži da direktor i zamjenik direktora Policije Republike Srpske ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda. To bi bila diskriminacija i mi to ne možemo prihvatiti, jer svi imaju pravo da učestvuju na konkursu pod određenim uslovima - pojasnio je Lukač.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske početkom mjeseca donio je odluku o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o policiji i o unutrašnjim poslovima.

Ovaj klub tvrdi da zakon predstavlja nastavak derogiranja saradnje sa bezbjednosnim i pravosudnim institucijama BiH.


Izvor: Vebsajt RTRS, 26.01.2016.