Zastava Srbije

POTPISAN USAGLAŠENI MEHANIZAM SARADNJE PARLAMENATA U BIH U POSLOVIMA VEZANIM ZA PROCES EVROINTEGRACIJA


Predsjednik i potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i Željka Stojičić su 26. januara 2016. godine u Sarajevu, zajedno sa čelnicima ostala tri parlamenta u BiH, potpisali koncept mehanizma saradnje parlamenata u BiH u poslovima vezanim za proces integracija u Evropsku uniju.

U obraćanju brojnim zvanicima završne konferencije, u okviru Tvining projekta Evropske unije, predsjednik Čubrilović naglasio je da potpisivanje ovog dokumenta simbolično označava rezultat zajedničkih nastojanja sva četiri parlamenta u BiH da međusobnom saradnjom olakšaju realizaciju zajedničkih ciljeva u kretanju ka članstvu u EU.

Predsjednik Čubrilović naglasio je podršku institucija Republike Srpske procesu pridruživarnja BiH evropskoj porodici naroda.

- Narodna skupština Republike Srpske prva je u parlamentarnim strukturama u BiH formirala organizacionu jedinicu za evropske integracije i međunarodnu saradnju, a aktivno sarađujemo sa institucijama EU, delegacijom EU u BiH i konsultatntima angažovanim u okviru Tvining projekta - rekao je Čubrilović u obraćanju učesnicima konferencije održane u Parlamentaranoj skupštini BiH.

On je istakao da parlament Srpske, nakon zaključenja ovog projekta, očekuje daljnje jačanje ideje anagažovanja parlamenata a naročito snaženja u domenu institucionalne opremljenosti kako je i bilo predviđeno ovim projektom Evropske unije.

Prema njegovim riječima, Narodna skupština Republike Srpske će aktivno učestvovati u izradi preporuka za parlamente koji je proizišao kao rezultat ovog projekta s ciljem da se definiše način potrebne koordinacije u radu parlamenata i parlamentarnih tijela u BiH.

Za kraj, Čubrilović je izrazio zahvalnost nosiocima ovog projekta - francuskom i mađarskom parlamentu kao i Delegaciji EU u BiH.

Tvining projekat, finansiran sredstvima EU, realizovan je u protekle dvije godine u sva četiri parlamenata u BiH, uključujući i Narodnu skupštinu Republike Srpske. Cilj ovog projekta je unapređenje kapaciteta parlamenata u kontekstu intergracija u EU.


Izvor: Press služba Narodne skupštine RS, 26.01.2016.