Zastava Srbije
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O LIJEČENJU NEPLODNOSTI POSTUPCIMA BIOMEDICINSKI POTPOMOGNUTE OPLODNJE: Održana stručna rasprava o Nacrtu zakona

26.12.2019.


Odbor za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Narodne skupštine Republike Srpske održao je u prostorijama parlamenta stručnu raspravu o Nacrtu zakona o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje.

Predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Duško Ivić ukazao je da je cilj stručne rasprave da se od stručnjaka dobiju prijedlozi i mišljenja kako bi Narodna skupština Republike Srpske donijela zakon koji će zaštiti roditelje, buduće majke i bebe, kao i genetski materijal koji je jako bitan za svaki narod.

"U stručnoj raspravi su učestvovali eminentni stručnjaci iz ove oblasti, predstavnici brojnih javnih zdravstvenih ustanova Republike Srpske, privatnih zdravstvenih ustanova, kao i predstavnici udruženja građana koja se bavе ovim pitanjem. Želimo da dobijemo kvalitetne prijedloge kako bismo donijeli zakon koji će zaštititi roditelje koji žele da dobiju zdravo potomstvo", rekao je on.

Zamjenik predsjednika Odbora Milan Švraka rekao je da je ranije ova oblast bila regulisana pravilnicima, te da donošenje zakona stvara pravnu osnovu za liječnje neplodnosti i povećanje nataliteta u Republici Srpskoj.

Narodna Skupština Republike Srpske usvojila je 31. oktobra, na 7. redovnoj sjednici, Nacrt zakona, a Zaključkom je zadužila Odbor za zdravstvo, rad i socijalnu politiku da organizuje i sprovede stručnu raspravu o ovom Nacrtu zakona.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine RS, 23.12.2019.

Naslov: Redakcija