Zastava Srbije
glavna-slika
Email Print

POTPISANE IZMJENE KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA DJELATNOST PREDŠKOLSKOG I OSNOVNOG OBRAZOVANJA U KANTONU SARAJEVO: Predviđa se ukidanje odredbe o najnižoj plati, ali ujedno i povećanje koeficijenta za 536 radnica koji rade na održavanju čistoće u osnovnim školama

26.12.2019.


Vlada Kantona Sarajevo, odnosno premijer Edin Forto i predsjednik Sindikat osnovnog odgoja I obrazovanja FBiH - KS Saudin Sivro su potpisali Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog i osnovnog obrazovanja.

Ovim izmjenama, kako je objasnio Sivro, između ostalog, predviđa se ukidanje odredbe o najnižoj plati, ali ujedno i povećanje koeficijenta za 536 radnica koji rade na održavanju čistoće u osnovnim školama. Ovim izmjenama se povećava njihov koficijena za 0,20, a ukida se odredba o najnižoj plati.

Potpisane izmjene donose i povećanje plate direktoru JU Djeca Sarajevai za 0,20 Kako je objasnio Sivro, razlog je što se radi o direktoru ustanove koja zapošljava 390 radnika u 33 predškolska objekta. Kako je pojasnio Sivro, sada će plaća direktoru ove ustanove biti 126 KM veća.

Uvodi se red i ravnopravnost i kod plata odgovornih odgajatelja. Umjesto dosadašnjeg uvećanja njihovog koficijenta za 0,10 uvećanje plate će se obračunavati u omjeru tri, pet i sedam posto.

To znači da će odgajatelji u vrtićima koji imaju od jedne do tri grupe će imati tri posto veću platu., odgajatelji koji imaju četiri do šest grupa će imati uvećanu platu za pet posto, a oni koji imaju preko sedam grupa ima će uvećanu platu za sedam posto posto. Na tu namjenu godišnje će u bruto iznostu trebati obezbijediti 17 500 KM više sredstava.

Ono što je najvažnije za Sindikat i zašto su se dugo i borili jeste ukidanje razlika u platama između radnika koji rade isti posao a imaju različite stručne spreme. U osam od 21 platnog razreda doći će do korekcije koeficijenata za 0,30 i 0, 35 posto za 585 radnika.

Premijer Forto je istakao da, u nemogućnosti da se ispune svi zahtijevi sindikalnih organizacija u smislu povećanja osnovice, Vlada je odlučila da ispravi neke nepravde u svakom pojedinačnom kolektivnom ugovoru onako kako to predlažu sindikalne organizacije:

"Jedna od takvih je velike razlika u platama u osnovnom obrazovnju kod zaposlenih koji rade isti posao, a imaju različitu stručnih sprema koje su ostale iz prethodog ugovora. To će koštati budžet oko miliona KM. Kako bi to ispoštovali uputićemo amandman na prijedlog Budžeta za 2020. godinu kako bi ispravili nepravdu prema ovim ljudima", poručio je Forto.

Ovom prilikom je istaknuto je da je Vlada pregovorima sa svim sindikatima pristupila na identičan način. Tako su već postignuti dogovori sa sindikatom državnih službenika, sindikatom doktora medicine i stomatologije, ponuda je data i sindikatu radnika zaposlenih u zdravstvu. Iste izmjene će biti ponuđene i sindikatu srednjeg obrazovanja

"Opredjeljenje i mogućnosti ove Vlade su, obzirom da nema dovoljno sredstava za povećanje osnovica ili značajnije izmjene koeficijenata u javnom sektoru, da se ovakvim intervencijama ukine nepravedni tretmane pojedinih kategorija te da se da tamo gdje je to nužno izmjene iznosi njihovih plata", poručeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.


IZVOR: Vebsajt Vlade KS, 23.12.2019.

Naslov: Redakcija