Zastava Srbije
glavna-slika
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O POREZU NA UGLJOVODIKE U FBIH: Predviđeno da se ovaj porez odnosi samo na djelatnosti istraživanja i eksploatacije nafte i plina

26.12.2019.


Federalna vlada utvrdila je Prijedlog zakona o porezu na ugljovodike u FBiH kojim su definirani obveznik ovog poreza, metodologija utvrđivanja porezne osnovice, prijava, obračun i plaćanje poreza, poslovne evidencije, kaznene odredbe za prekršaje i druge odredbe od značaja.

Od značajnih odredaba navedeno je da je u članku 2. posebno sadržano ograničenje primjene ovoga zakona na djelatnost istraživanja i eksploatacije nafte i plina, kao i geografska ograničenja primjene, u svrhu jasnog definiranja da se ovaj porez odnosi samo na djelatnosti istraživanja i eksploatacije nafte i plina. Dalje se definiraju porezni obveznici na način da se uključuju sve osobe koje će sudjelovati u istraživanju i eksploataciji nafte i plina, a sukladno Ugovoru o koncesiji i podugovorima ili drugim sporazumima koji proizilaze iz ovog glavnog ugovora.

Kako se predloženim zakonom nameće porezna obveza stranim osobama koje će potpisati Ugovor o koncesiji istraživanja nafte i plina u Federaciji BiH, a zakon nije opsežan i složen i ispunjava kriterije propisane poslovnicima Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, predložen je skraćeni postupak.

Predloženo je i da se ovaj zakon primjenjuje od 1. siječnja 2021. godine, odnosno nakon potpisivanja Ugovora o koncesiji što se očekuje krajem 2020. godine, a što je još jedan razlog da bude razmatran po skraćenom postupku u parlamentarnoj proceduri.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 23.12.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija