Zastava Srbije

SINDIKAT UPOZORIO NA OBUSTAVU RADA ZBOG UVOĐENJA PRAVILA VAKCINISAN-PREBOLIO-TESTIRAN

26.11.2021.


Predstavnici Sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo poručili su predsjedniku Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću da se pravilom "vakcinisan, prebolio, testiran" (VPT) ograničavaju osnovne građanske slobode i radnička prava, pri čemu su upozorili i na moguću obustavu rada.

"Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo postavlja pitanje Novaliću da li je njegova vlada prilikom donošenja ovakvih zaključaka imala na umu činjenicu da na ovako jednostran i ishitren način izlazi izvan okvira demokratije i vladavine prava, čime direktno osporava i ograničava osnovne građanske slobode i radnička prava", saopšteno je iz tog sindikata.

Predstavnici Samostalnog sindikata saglasni su da što veći broj ljudi treba biti vakcinisan, ali ističu da ne postoji zakonska osnova za, kako navode, represivne mjere koje bi trebale biti na snazi od 18. decembra.

Oni od Novalića traže da se vrati u okvire zakona i međunarodnih konvencija o osnovnim ljudskim pravima, prava na slobodu i prava na rad.

"Znači li to da će i svim onim radnicima, prvenstveno državnim službenicima i namještenicima koji rade u organima državne službe na području FBiH biti zabranjen dolazak na posao i tako uskraćeno jedno od osnovnih prava, a to je pravo na rad", navodi se u saopštenju.

Iz Sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo najavili su da su spremni da obustave rad u skladu sa zakonom, kao i na paralizu javnih institucija.

U Federaciji BiH bi od 20. decembra trebalo da bude uvedena nova mjera, koje podrazumijeva pravilo vakcinisan-testiran-prebolio (VTP), saopšteno je nakon jučerašnje sjednice Vlade ovog entiteta.

Pravilo "VTP" prvo će se primjenjivati za zaposlene u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite, te javnim upravama svih nivoa vlasti, a kantoni mogu proširiti ciljne grupe, u skladu sa potrebama i procjenama.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 19.11.2021.

Naslov: Redakcija