Zastava Srbije

ZAKON O NEPRIMJENJIVANJU ODLUKE VISOKOG PREDSTAVNIKA U RS: Ustavnom sudu BiH podnesena apelacija za ocjenu ustavnosti Zakona

26.11.2021.


Klub Bošnjaka u Vijeću u naroda Republike Srpske, kao ovlašteni predlagač, podnio je apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o neprimjenjivanju Krivičnog zakona BiH na području RS koji je usvojila Narodna skupština RS i koji je po odluci Kluba Bošnjaka - stavljanju veta, na Ustanom sudu RS odbijen kao neosnovan, potvrdio je predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeće u naroda RS Alija Tabaković.

Radi se o zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika koja se odnosi na zakon o zabrani negiranja gonocida.

Tabaković je istakao da je sljedeći pravni lijek bio apelacija Ustanovom sudu BiH.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 30.07. na 20. posebnoj sjednici Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika koja se donosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, uz jedan amandman koji je postao sastavni dio Zakona, i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Ovaj zakon uslijedio je nakon što je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko, koristeći svoje ovlasti, donio dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 24.11.2021.

Naslov: Redakcija